Gegrilde lamskotelet met yoghurt en zhoug

2 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 dubbele lamskoteletten (elk 250 g)
  • voor de zhoug
  • 3 lange groene chilipepers
  • 100 g koriander, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • ¼ theelepel gemalen koriander
  • ¼ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel zeezout
  • 3½ eetlepel plantaardige olie
  • voor de yoghurt
  • 200 g Griekse yoghurt
  • sap van ½ citroen

Bereiden

Maak de zhoug: pureer alle ingrediënten (behalve de plantaardige olie) in een keukenmachine tot je een grove pasta hebt. Schenk de olie erbij en druk een paar seconden op de pulseknop, tot de olie door de saus is opgenomen.

Klop in een kom de Griekse yoghurt en het citroensap door elkaar. Zet opzij.

Steek de houtskoolbarbecue aan of verhit een grillpan op hoog vuur.

Bestrooi de lamskoteletten met flink wat zout en peper. Gril ze 6 minuten boven hete kooltjes, keer ze halverwege, tot ze medium rare zijn. (Of gril de koteletten in de grillpan medium rare.) Zet opzij en laat 5 tot 7 minuten rusten. Dien op met yoghurt en zhoug.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

De slager heeft misschien geen dubbele lamskoteletten te koop maar als je erom vraagt, kan hij ze vast voor je regelen. De koteletten zijn dwars gesneden uit een lamszadel. Het bot in het vlees zorgt voor extra smaak en het is een beetje een chic stuk vlees. De yoghurt en zhoug passen er perfect bij: de zure yoghurt contrasteert fijn met de sterke smaak van het lamsvlees, terwijl de zhoug voor een kick zorgt.

Kookboek

Het recept 'Gegrilde lamskotelet met yoghurt en zhoug' is afkomstig uit het kookboek...

Oren

'Oren' is niet alleen het persoonlijke verhaal van chef-kok Oded Oren maar ook een ode aan zijn culinair Tel Aviv. De recepten in 'Oren' zijn zowel geschikt voor de beginnende als meer ervaren koks: van streetfood en kleine gerechtjes tot de typische

... lees verder

© Good Cook

Lamskoteletten tips