Lamskoteletten recepten

Zie ook

Lamskoteletten

Lamskoteletten

Lamskoteletten of lamskarbonaden worden gesneden van de rug of van de rib van het lam. Ze hebben een dun vetrandje, dat op enkele plaatsen moet worden ingesneden om kromtrekken van het vlees te voorkomen. Er zijn dubbele en enkele koteletten te koop. De mooiste enkele koteletten zijn van het zadel gesneden. Reken per persoon op 1 dubbele of 2 enkele lamskoteletten. Bakken en vooral grilleren zijn de beste methoden van bereiding. Ook op de barbecue kunnen lamskoteletten goed worden bereid. Zet enkele koteletten eerst rechtop, op de rugkant waar zich het vetrandje bevindt, op de barbecue of grillpan. Zet ze tegen elkaar aan, zodat ze niet kunnen omvallen. Grill het vetrandje op een niet te hoog vuur in enkele minuten knapperig en lichtbruin. Grill de koteletten vervolgens nog eens 1 à 2 minuten per kant. Het vlees is dan rosé van binnen. De juiste grilltijd hangt af van de grootte en dikte van de koteletten.

Recept lamskoteletten van de grill

Snijd 8 lamskoteletten af, snijd ze schoon en geef ze een manchet. Maak ¼ doosje waterkers schoon en maak er een boeketje van. Verhit de grill tot 200 °C en bestrijk het rooster met behulp van keukenpapier met olie. Bestrooi de koteletten met zout en peper en leg ze erop. Keer ze na 1 minuut en laat ze nog 1 minuut liggen. Keer ze opnieuw maar draai ze nu een kwartslag zodat een rasterpatroon ontstaat. Laat ze weer 1 minuut liggen. Afhankelijk van de gewenste gaarte geeft u ook de andere kant een rasterpatroon. Grilleer de vetrand goudbruin door de lamskoteletten verticaal tegen elkaar neer te zetten en ze nog 30 seconden onder de grill te houden. Haal ze eruit en bestrooi beide kanten opnieuw met zout en peper. Laat ze 1 minuut rusten, zodat het vocht in het vlees zich kan verspreiden. Leg ze als een kroon op een ronde schaal en schik het boeket tuinkers in het midden. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]