Flensjes met pulled pork en frisse yoghurtsaus
bereiden
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien, fijngehakt
- 1 rode peper, met zaden, fijngehakt
- ruim 1 kg varkensvlees (bijvoorbeeld het procureurstuk), in plakken van ongeveer 3 cm
- 2½ eetlepels zwartebonensaus
- 2 blikjes tomaten (à 400 g), van goede kwaliteit
- bosui, om te garneren
- voor de flensjes
- 50 g roomboter
- 250 g bloem, gezeefd
- 3 eieren
- 500 ml melk
- olie, om in te bakken
- voor de yoghurtsaus
- 300 g Griekse of Turkse yoghurt
- 1 teentje knoflook, geperst
- sap van ½ citroen
- scheutje extra vergine olijfolie
- 1½ eetlepel geroosterde hazelnoten, grof gehakt, en/of sesamzaadjes
- snufje gedroogde chilivlokken
- klein handje (blad)peterselie, fijngehakt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verwarm een braadslede op het vuur en schenk er een beetje olie in. Fruit de knoflook, ui en rode peper aan.
Leg de stukken vlees erbij en braad alle zijden aan. Schep de zwartebonensaus erbij en zorg dat al het vlees met de saus is bedekt.
Schenk de tomaten erbij en vul een van de blikjes met water. Spoel de blikjes uit met water en schenk het bij het vlees in de braadslede. Breng alles aan de kook en haal van het vuur. Doe de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 2 uur in de oven garen en zacht worden.
Schep in de tussentijd alles 1 a 2 keer om. Wanneer het vlees uit elkaar valt en de saus is ingekookt is de pulled pork klaar.
Voor de flensjes smelt je de boter in een pannetje en laat goudbruin worden. Haal van het vuur. Strooi de bloem en een goede snuf zout in een kom en klop met een garde de eieren er een voor een door. Schenk al kloppend beetje bij beetje de melk erbij en vervolgens de boter. Laat het flensjesbeslag het liefst 30 minuten rusten.
Verwarm op het vuur een of twee koekenpannen. Schenk er een beetje olie bij en schep wat flensjesbeslag in het midden van de pan. Draai de pan rond en zorg ervoor dat het beslag in een zo dun mogelijke laag over de bodem verdeeld wordt. Zet de pan terug op het vuur en bak een zijde goudbruin. Draai het flensje om en bak ook de andere zijde in korte tijd goudbruin. Schep het flensje uit de pan en leg het op een bord. Schenk indien nodig nog een beetje olie bij en herhaal bovenstaande handelingen tot al het beslag op is. Houd de flensjes warm in een oven op 100-125 graden.
Voor de saus schep je de yoghurt in een kommetje en roer er de knoflook en het citroensap door. Schenk een beetje olie over de yoghurt en strooi er hazelnoten, chilivlokken en peterselie over. Breng op smaak met peper en zout.
Tips
Vertel je slager waarvoor je het vlees wilt gaan gebruiken. Ze kunnen je dan goed adviseren over het beste stuk vlees. Zwartebonensaus koop je in de supermarkt of bij de toko. Ingelegde komkommer is er erg lekker bij.
Opmerking
'Wanneer je pulled pork maakt kun je net zo goed meteen een royale hoeveelheid bereiden. Wat niet opgaat eet je de volgende dag of gaat de vriezer in. Zo zet je het een tweede keer in een handomdraai op tafel. Deze pulled pork is vol en sappig van smaak. Een ideaal gerecht als je met een groter gezelschap bent. Serveer alle onderdelen los met zelfgemaakte pannenkoekjes, frisse yoghurtsaus en komkommer. Of maak er deze heerlijke flensjes mee.' - Ellen van Duijn
Kookboek
Het recept 'Flensjes met pulled pork en frisse yoghurtsaus' is afkomstig uit het kookboek...
Made by Ellen
Ellen van Duijn
In 'Made by Ellen' laat Ellen van Duijn zien hoe je met eenvoudige kooktechnieken en nét even andere ingrediënten dagelijkse gerechten dat felbegeerde beetje extra geeft. Van een sublieme maar o-zo-simpele pasta, tot een bloemkool wellington
... lees verder © Nieuw Amsterdam. Beeld: Marleen van Es