Runderwangen in rodewijnsaus met bloemkoolpuree

  • 4 personen
  • 200 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Spaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor de runderwangen
  • 1 kg runderwangen, in grote stukken
  • 1 fles rioja
  • 2 wortels, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 selderijstengel, fijngesneden
  • 1 laurierblaadje
  • een paar takjes tijm
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 10 zwarte peperkorrels
  • olijfolie
  • 200 ml verse runderbouillon
  • voor de bloemkoolpuree
  • 1 bloemkool, in roosjes gesneden
  • 500 ml volle melk
  • 50 g boter

Bereiden

Meng de runderwangen met alle ingrediënten, behalve de olie en bouillon, en laat ze een nacht in de koelkast marineren. Laat het vlees en de groenten de volgende dag uitlekken, bewaar de wijn.

Verhit een laagje olie in een grote pan, breng de runderwangen op smaak met versgemalen zwarte peper en zeezout en bak in porties rondom bruin. Hevel het vlees over in een stoofpan. Schenk het merendeel van de olie uit de pan, voeg de gemarineerde groenten toe en bak ze in 15 minuten beetgaar. Schep de groenten bij het vlees in de stoofpan. Schenk de achtergehouden wijn erbij en voeg genoeg bouillon toe tot alles onderstaat.

Doe het deksel op de pan, breng de inhoud aan de kook, zet het vuur laag en laat het vlees 2½ tot 3 uur sudderen tot het heel mals is en uit elkaar valt.

Bereid ondertussen de bloemkool. Doe de roosjes in een pan en schenk 400 ml melk erbij. Breng de melk aan de kook en kook de bloemkoolroosjes in 15 minuten gaar. Laat de bloemkool uitlekken, bewaar de melk. Pureer de bloemkool met de boter en 50 tot 100 ml van de resterende melk met een staafmixer tot een gladde puree. Breng de puree op smaak met versgemalen witte peper en zeezout.

Serveer de runderwang op een laagje bloemkoolpuree en schenk er wat rodewijnsaus uit de pan over.

Extra benodigd

Staafmixer

Opmerking

'Dit is een eenvoudig recept, maar vergt wel enige tijd omdat je de runderwangen een nacht lang moet marineren. De diepe, aardse smaken zijn het wachten echter meer dan waard. Aangezien de wijn erg bepalend is voor de smaak, raad ik je aan een kwalitatief goede wijn te gebruiken.' - José Pizarro

Kookboek

Het recept 'Runderwangen in rodewijnsaus met bloemkoolpuree' is afkomstig uit het kookboek...

Basque

José Pizarro

José Pizarro laat met 'Basque' zien hoe makkelijk het is om de lekkerste gerechten uit Spaans Baskenland zelf thuis te maken: van pintxos en huiselijke gerechten... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Rundvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!