Rundvlees in kokosmelk met roedjakkruiden
- 4 personen
- 150 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Indonesisch
- Vlees
Ingrediënten
- 4 eetlepels plantaardige olie
- 500 g rundersuddervlees, in blokjes
- 2 salamblaadjes
- 1½ cm verse laos
- 1 stengel sereh, licht gekneusd
- 1 theelepel asempasta
- 1 theelepel goela djawa
- ¼ blok santen of 1 klein blikje kokosmelk
- 1 eetlepel tomatenpuree
- voor de boemboe roedjak
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd
- 8 sjalotjes, gesnipperd
- ½ theelepel trassi bakar
- 2 kemirienoten, in aluminiumfolie 10 minuten gepoft in de oven op 160 °C
- 1 eetlepel sambal oelek
Bereiden
Vijzel alle boemboe-ingrediënten met een snufje zout tot een smeuïge pasta.
Verhit 2 eetlepels olie in de wadjan (of wok) en bak het rundvlees in porties lichtbruin. Haal uit de wadjan.
Verhit de rest van de olie in de wadjan en fruit de boemboe lichtjes aan (ca. 1½ minuut). Schep het gebakken vlees erbij en roer goed door. Voeg de salam, laos en sereh toe en bak 1½ minuut mee.
Roer 300 ml water, asem, goela djawa en de helft van de santen erdoor en breng tegen de kook aan.
Zet het vuur direct laag, roer de rest van de santen erdoor en de tomatenpuree en laat alles ca. 2 uur sudderen tot het vlees gaar is en de saus ingedikt. Voeg indien nodig tussentijds wat extra water toe. Serveer met witte rijst.
Extra benodigd
Vijzel
Roedjak
Roedjak of 'rujak' is een beroemde Indonesische salade, die vaak gemaakt wordt van onrijpe mango’s en groenten. Dezelfde kruidenpasta die over de salade gaat, kun je ook gebruiken als basis voor andere gerechten, zoals dit rustig gestoofde rundvlees. In restaurants kom je soms een modernere of luxere versie tegen met roergebakken biefstuk of ander rundvlees dat van zichzelf al heel mals is. De kokosmelk wordt dan weggelaten.
Kookboek
Het recept 'Rundvlees in kokosmelk met roedjakkruiden' is afkomstig uit het kookboek...
De echte smaak van Indonesië
Ellen Duxbury & Desirée Verkaar
Dit boek geeft een veelzijdige blik in de Indonesische keuken, met haar boeiende oorsprong, tradities en gebruiken. Je komt alles te weten over typische ingre... lees verder
© Caplan Books