Souvlaki met tzatziki en flatbread

4 personen
bereiden

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 100 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 5 g gedroogde oregano
  • 2 g paprikapoeder
  • 1 g gemalen komijn
  • 6 g zout
  • 2 g gemalen witte peper
  • 1,2 kg varkenshaas, in blokjes van 3 cm
  • 1 citroen, in dunne plakken
  • 2 rode uien, in dunne halve ringen
  • voor de tzatziki
  • ½ komkommer
  • 400 g Griekse yoghurt met 10% vet
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 g gedroogde oregano
  • 2 g gedroogde dille
  • 2 g gedroogde peterselie
  • 30 ml rodewijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • voor het flatbread
  • 300 g bloem + extra om te bestuiven
  • 225 g Griekse yoghurt met 10% vet
  • 2½ g bakpoeder
  • 5½ g zout
  • 3 g za'atar

Bereiden

Meng de olijfolie, knoflook, gedroogde oregano, het paprikapoeder, de komijn, het zout en de witte peper in een grote kom. Voeg de blokjes varkenshaas toe en schep goed om. Verdeel de plakjes citroen dakpansgewijs over het vlees, dek de kom af en laat 1 nacht in de koelkast marineren.

Maak dan de tzatziki. Rasp de komkommer met een grove rasp boven een zeef. Meng met een snuf zout en laat 30 minuten uitlekken. Knijp met je handen zo veel mogelijk vocht uit de komkommer. Meng de uitgelekte komkommer met de overige ingrediënten en breng op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.

Meng voor het flatbread alle ingrediënten in de kom van de standmixer met deeghaak. Mix 6 minuten op middelhoge snelheid. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in 6 porties. Rol elke portie uit tot een dunne, ovale lap.

Steek de barbecue aan, maak een half indirecte, half directe opstelling met het halve hitteschild, halve rvs-rooster en halve gietijzeren grillrooster en verwarm tot 210 °C.

Bak de flatbreads een voor een op het hitteschild 1 minuut per kant, of tot ze donkere plekjes hebben en gaar zijn. Haal ze daarna van de barbecue en houd warm onder een theedoek.

Rijg de blokjes varkenshaas aan de metalen spiesen. Gaar de spiesen op de indirecte zone tot het vlees een kerntemperatuur van 48 °C heeft. Leg de spiesen daarna op de directe zone en gril tot ze een kerntemperatuur van 54 °C hebben.

Bestrijk de flatbreads met de tzatziki en verdeel de souvlaki erover. Trek de metalen spiesen uit het vlees en garneer met de rode ui.

Extra benodigd

Standmixer met deeghaak, half hitteschild, half rvs-rooster, half gietijzeren grillrooster, 6 metalen spiesen, kernthermometer

Kookboek

Het recept 'Souvlaki met tzatziki en flatbread' is afkomstig uit het kookboek...

Het Ultieme Streetfoodboek

Met 'Het Ultieme Streetfoodboek' ga jij als barbecuefanaat de uitdaging aan om allerlei lekkere streetfoodgerechten op tafel te zetten. Of dat nu de klassieke hotdog met coleslaw uit de Verenigde Staten is of Vietnamese

... lees verder

© Uitgeverij Pig Butts. Beeld: Sven ter Heide

Varkenshaas tips