Varkensschenkel en witte bonen uit de oven
bereiden
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 200 g pancetta, in blokjes van 2 cm
- 500 g gedroogde witte bonen, 1 nacht geweekt in ruim koud water
- 1 laurierblad
- 50 g bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels honing
- 1 eetlepel Engelse mosterd
- 8-10 jonge uitjes
- 4 kruidnagels
- 2 varkensschenkels
Bereiden
Zet een ovenvaste gietijzeren of aardewerken pan op middelhoog vuur, voeg de olijfolie toe en bak de pancetta tot hij iets krokant is. Laat de bonen uitlekken en doe ze in de pan met het laurierblad en genoeg water om de bonen 5 cm onder te zetten. Breng aan de kook, zet de warmtebron lager en laat 1 uur zacht sudderen. De bonen moeten net gaar zijn, maar niet zacht. Verwarm tegen het eind van de kooktijd de oven voor op 140 °C (gasstand 1).
Doe de basterdsuiker, honing en mosterd in de pan en roer door. Beprik een paar uien met de kruidnagels en doe ze in de pan, samen met de varkensschenkels. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en voeg indien nodig nog wat water toe, zodat de bonen onderstaan. Doe het deksel op de pan, zet hem in de oven en bak 2 uur.
Haal de pan uit de oven en roer de inhoud voorzichtig door. Zet de pan zonder deksel nog 1 uur terug in de oven. Gedurende deze tijd zal de saus dik worden en moet het vlees van het bot vallen.
Haal de botten eruit, roer en proef of er nog peper en zout bij moet. Serveer met knapperig brood.
Kookboek
Het recept 'Varkensschenkel en witte bonen uit de oven' is afkomstig uit het kookboek...
De Urban Cook
Mark Jensen
Mark Jensen, chef van restaurant Red Lantern in Sydney, vindt dat je echt niet je eigen kippenfokkerij hoeft te beginnen of naar het platteland moet verhuizen... lees verder
© Aerial Media Company