Boerenkool

Clara ten Houte de Lange

Na de winterse dagen van afgelopen week, wordt het tijd voor boerenkool. Onze wintergroente bij uitstek! Boerenkool wordt zelfs lekkerder van een paar nachten flinke vorst. Dat is echt geen fabeltje. Door de vrieskou worden complexe koolhydraten omgezet in suikers en wordt de boerenkool wat minder bitter. Tenminste, de echt donkergroene, gekroesde winterboerenkool. De herfstboerenkool - die wat lichter van kleur is - wordt wel al voor de vorst geoogst. Boerenkool groeit niet als andere koolsoorten in een gesloten krop, maar als een losse struik met grote gekroesde bladeren met dikke nerven. Zo zie je boerenkool bijna nooit meer liggen bij de groenteman; verse boerenkool wordt nu eigenlijk altijd panklaar gesneden verkocht. Als je nog een struik boerenkool ziet liggen, moet je dat echt eens proberen.

Het is wel even werk om de kool schoon te maken en te snijden, maar zo heeft boerenkool wel meer smaak. Maak de bladeren los van de struik, was ze in ruim koud water en schud ze droog. Scheur het groene blad van de stengels, maak hier stapeltjes van en snijd het groen in heel dunne reepjes. Dit is de basis voor een echte boerenkoolstamppot. Leg eerst de boerenkool in de pan, schenk er flink wat water bij en leg dan pas de geschilde aardappelen erop. Zo drukken de aardappelen de boerenkool naar beneden. Wil je eens iets anders maken met boerenkool, dan is het leuk om te weten dat ze in andere landen heus ook boerenkool eten. Al zijn de koolbladeren vaak wat gladder dan bij ons. In Portugal verwerken ze boerenkool in de beroemde caldo verde, een heerlijke wintersoep. En in Toscane eten ze cavolo nero - donkere kool - op een bruschetta met een mooie olijfolie en versgemalen zwarte peper.

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2008

  • Nagenieten

    De week na kerst hinkt voor mijn gevoel een beetje op twee benen. In mij woedt een tweestrijd tussen doorfeesten en goede voornemens. Na zo'n uitgebreid kerstweekend met lekker en vooral ook veel te veel eten, snak ik weer... lees verder

  • Ontspannen kerstdiner

    Voor een ontspannen kerstdiner en ook voor elk ander gezellig etentje door het jaar heen is een goede voorbereiding bijna al het hele werk. Ik probeer tegenwoordig mijn menu zo samen te stellen dat ik tussen de gangen... lees verder

  • Kerstbrood

    Geen kerstontbijt zonder kerstbrood. Je kunt nu overal al kerstbrood kopen, in de winkels liggen de broden hoog opgestapeld in mooie dozen. Kijk wel goed wat je koopt; kerstbroden zijn er in soorten en maten... lees verder

  • Boerenkool

    Na de winterse dagen van afgelopen week, wordt het tijd voor boerenkool. Onze wintergroente bij uitstek!  Boerenkool wordt zelfs lekkerder van een paar nachten flinke vorst. Dat is echt geen fabeltje. Door de vrieskou worden... lees verder

  • December

    Hoera, het is december! Tijd om te feesten. Deze week doen we het nog even rustig aan met alleen Sinterklaaslekkernijen, maar daarna begint het echte werk. Dan gaat heel Nederland culinair aan de slag. Er worden... lees verder

  • Veelzijdig gevogelte

    Culinair gezien is november vanwege het jacht-
    seizoen de maand voor wild en gevogelte. Gevogelte - echt zo'n woord uit een oud kookboek - omvat daarbij alle vogels die gegeten worden. Dan denk je natuurlijk... lees verder

  • Warme specerijen

    Kale bomen, Sinterklaas weer in het land. We komen er niet onder uit, de winter nadert met rasse schreden. Het wordt dan ook weer tijd voor pittige, kruidige gerechten die je van binnen lekker warm maken. Met van die... lees verder

  • Tamme kastanjes

    Het is nu echt kastanjetijd. In groentewinkels en ook in supermarkten liggen nu netjes met mooi grote tamme kastanjes. En tijdens een herfstwandeling in het bos stuit je soms zomaar op een grote kastanjeboom met daaronder een tapijt van tamme kastanjes... lees verder

  • Linzen

    Het weer vraagt langzamerhand om degelijke winterkost. Stamppotten, draadjesvlees en vooral ook heerlijke stoofpotten met peul-
    vruchten. Bruine bonen en witte bonen zijn voedzaam, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar linzen. Die zijn wat lichter verteerbaar... lees verder

  • Kweeperen

    Min of meer vergeten groenten en fruitsoorten staan opeens weer in het middelpunt van de belangstelling. Er worden boeken over vol geschreven en in groentewinkels zie je ze schoorvoetend weer een plaatsje... lees verder

  • Noten

    Het is nu echt herfst. Onder de notenboom bij onze buren is het een drukte van belang. Eek-
    hoorntjes rennen af en aan om te fourageren voor de winter en ook kauwtjes proberen al vliegend grote nog groene noten tussen... lees verder

  • Restjes

    Bij wie blijft er na het eten niets over? Niet een beetje groente nog, of wat rijst? Restjes zijn bijna onvermijdelijk. En wie gooit er nooit iets weg dat gewoon ongebruikt in de koelkast is blijven staan? Vorige zondagochtend werd ik door het radioprogramma 'Vroege Vogels'... lees verder

  • Verse vijgen

    Het is weer tijd voor vijgen, verse vijgen. In Zuid-Europa groeien ze volop, ook gewoon langs de kant van de weg. En ook hier zie je in tuinen steeds vaker een vijgenboom met vruchten eraan. Wanneer vijgen rijp zijn, hangt echt af van het weer. Met een mooi voorjaar en... lees verder

  • Druiven

    Je kunt zo langza-
    merhand merken dat de herfst eraan komt. Niet vanwege het weer - want dat is na deze herfstachtige zomer nu juist best lekker - maar door het aanbod aan fruit. Geen rood zomerfruit meer en ook geen perziken en pruimen. De schappen liggen... lees verder

  • Maïs van de kolf

    Wie nu door het open veld fietst of wandelt wordt het zicht ontnomen door manshoge maïs-
    planten met prachtig dikke kolven. Ik krijg dan altijd de neiging er een paar mooie kolven af te breken en deze op de barbecue te roosteren. Maar hier in ons land gaat het tien tegen... lees verder

  • Jongleren

    September heeft wel iets weg van januari. Je begint na de vakantie vol goede voornemens om gezond en regelmatig te eten. Gezellig met z'n allen aan tafel. Met tieners in huis blijkt dat na een week al onmogelijk. Rond etenstijd moet er steevast worden gesport. Elke dag wil er... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.