Maïs van de kolf
Clara ten Houte de Lange
Wie nu door het open veld fietst of wandelt wordt het zicht ontnomen door manshoge maïsplanten met prachtig dikke kolven. Ik krijg dan altijd de neiging er een paar mooie kolven af te breken en deze op de barbecue te roosteren. Maar hier in ons land gaat het tien tegen een om voedermaïs. Die is veel droger en lang zo lekker niet als de echte suikermaïs. Hoewel een jong kolfje nog best smakelijk is. Suikermaïs wordt gegeten als groente. De jonge gele korrels aan de kolf zijn knapperig en zoet. De kolven worden geoogst als ze nog net niet rijp zijn en de suikers nog niet omgezet zijn in zetmeel. Vandaar die zoete smaak. Bewaar verse maïskolven niet te lang, want die omzetting van suiker naar zetmeel gaat na het oogsten gewoon door.
Maïs is het lekkerst om zo van de kolf te kluiven. Voor het bereiden verwijder je eerst de schutbladeren en de draden. Wil je de kolven direct op de barbecue roosteren, sla de bladeren dan voorzichtig terug en haal alleen de draden weg. Bestrijk de kolf royaal met boter en verpak de kolven weer in de schutbladeren of anders in aluminiumfolie. Leg ze niet te dicht op het vuur, want de korrels moeten wel gaar worden. Of kook maïskolven 20-30 minuten in een pan met ruim kokend water met wat zout en eet ze zo op. Daarna kun je ze nog even roosteren op de barbecue of in een grillpan. Heerlijk met gezouten boter. Je kunt maïskorrels ook rauw van de kolf snijden. Zet de kolf rechtop op een plank, houd de bovenkant vast en snijd met een groot mes langs het midden van de kolf. Smoor verse maïskorrels in wat boter of verwerk ze in een roerbakgerecht.
Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2008
-
Nagenieten
De week na kerst hinkt voor mijn gevoel een beetje op twee benen. In mij woedt een tweestrijd tussen doorfeesten en goede voornemens. Na zo'n uitgebreid kerstweekend met lekker en vooral ook veel te veel eten, snak ik weer... lees verder
-
Ontspannen kerstdiner
Voor een ontspannen kerstdiner en ook voor elk ander gezellig etentje door het jaar heen is een goede voorbereiding bijna al het hele werk. Ik probeer tegenwoordig mijn menu zo samen te stellen dat ik tussen de gangen... lees verder
-
Kerstbrood
Geen kerstontbijt zonder kerstbrood. Je kunt nu overal al kerstbrood kopen, in de winkels liggen de broden hoog opgestapeld in mooie dozen. Kijk wel goed wat je koopt; kerstbroden zijn er in soorten en maten... lees verder
-
Boerenkool
Na de winterse dagen van afgelopen week, wordt het tijd voor boerenkool. Onze wintergroente bij uitstek! Boerenkool wordt zelfs lekkerder van een paar nachten flinke vorst. Dat is echt geen fabeltje. Door de vrieskou worden... lees verder
-
December
Hoera, het is december! Tijd om te feesten. Deze week doen we het nog even rustig aan met alleen Sinterklaaslekkernijen, maar daarna begint het echte werk. Dan gaat heel Nederland culinair aan de slag. Er worden... lees verder
-
Veelzijdig gevogelte
Culinair gezien is november vanwege het jacht-
seizoen de maand voor wild en gevogelte. Gevogelte - echt zo'n woord uit een oud kookboek - omvat daarbij alle vogels die gegeten worden. Dan denk je natuurlijk... lees verder -
Warme specerijen
Kale bomen, Sinterklaas weer in het land. We komen er niet onder uit, de winter nadert met rasse schreden. Het wordt dan ook weer tijd voor pittige, kruidige gerechten die je van binnen lekker warm maken. Met van die... lees verder
-
Tamme kastanjes
Het is nu echt kastanjetijd. In groentewinkels en ook in supermarkten liggen nu netjes met mooi grote tamme kastanjes. En tijdens een herfstwandeling in het bos stuit je soms zomaar op een grote kastanjeboom met daaronder een tapijt van tamme kastanjes... lees verder
-
Linzen
Het weer vraagt langzamerhand om degelijke winterkost. Stamppotten, draadjesvlees en vooral ook heerlijke stoofpotten met peul-
vruchten. Bruine bonen en witte bonen zijn voedzaam, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar linzen. Die zijn wat lichter verteerbaar... lees verder -
Kweeperen
Min of meer vergeten groenten en fruitsoorten staan opeens weer in het middelpunt van de belangstelling. Er worden boeken over vol geschreven en in groentewinkels zie je ze schoorvoetend weer een plaatsje... lees verder
-
Noten
Het is nu echt herfst. Onder de notenboom bij onze buren is het een drukte van belang. Eek-
hoorntjes rennen af en aan om te fourageren voor de winter en ook kauwtjes proberen al vliegend grote nog groene noten tussen... lees verder -
Restjes
Bij wie blijft er na het eten niets over? Niet een beetje groente nog, of wat rijst? Restjes zijn bijna onvermijdelijk. En wie gooit er nooit iets weg dat gewoon ongebruikt in de koelkast is blijven staan? Vorige zondagochtend werd ik door het radioprogramma 'Vroege Vogels'... lees verder
-
Verse vijgen
Het is weer tijd voor vijgen, verse vijgen. In Zuid-Europa groeien ze volop, ook gewoon langs de kant van de weg. En ook hier zie je in tuinen steeds vaker een vijgenboom met vruchten eraan. Wanneer vijgen rijp zijn, hangt echt af van het weer. Met een mooi voorjaar en... lees verder
-
Druiven
Je kunt zo langza-
merhand merken dat de herfst eraan komt. Niet vanwege het weer - want dat is na deze herfstachtige zomer nu juist best lekker - maar door het aanbod aan fruit. Geen rood zomerfruit meer en ook geen perziken en pruimen. De schappen liggen... lees verder -
Maïs van de kolf
Wie nu door het open veld fietst of wandelt wordt het zicht ontnomen door manshoge maïs-
planten met prachtig dikke kolven. Ik krijg dan altijd de neiging er een paar mooie kolven af te breken en deze op de barbecue te roosteren. Maar hier in ons land gaat het tien tegen... lees verder -
Jongleren
September heeft wel iets weg van januari. Je begint na de vakantie vol goede voornemens om gezond en regelmatig te eten. Gezellig met z'n allen aan tafel. Met tieners in huis blijkt dat na een week al onmogelijk. Rond etenstijd moet er steevast worden gesport. Elke dag wil er... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.