Kerstbrood
Clara ten Houte de Lange
Geen kerstontbijt zonder kerstbrood. Je kunt nu overal al kerstbrood kopen, in de winkels liggen de broden hoog opgestapeld in mooie dozen. Kijk wel goed wat je koopt; kerstbroden zijn er in soorten en maten! In lekker spijs worden alleen amandelen verwerkt, in goedkoper brood zitten er ook vaak witte bonen in. Met kerst mag het best een beetje luxe! Dan is een brood met een royale vulling van zuidvruchten en roomboter erin het allerlekkerst. Daarom vind ik zelf bakken ook het leukst; dat kan ook nu al. De volle vulling van zuidvruchten houdt het kerstbrood vers en de smaak krijgt de tijd om zich te ontwikkelen. Gek genoeg, wordt kerstbrood ook door invriezen lekkerder. Een klassieke kerststol bak je natuurlijk niet in een broodmachine. Ik vind deeg zelf kneden een heerlijk werkje, je kunt er al je energie in kwijt en het maakt je hoofd leeg. Laat het deeg eerst een keer zonder vulling rijzen: als de keuken te koud is in een oven van 40 °C. Druk het deeg daarna uit en strooi de vulling erover. Die kun je zelf samenstellen met behalve rozijnen ook geroosterde hazelnoten, gedroogde cranberry's, stukjes abrikoos en/of gekonfijte sinaasappelschil of geraspte sinaasappelschil. De vulling blijft lekker sappig als je alles even tegen de kook aan verwarmt in vruchtensap, met of zonder scheutje drank. Rol het deeg met vulling stevig op en kneed het door om de vulling te verdelen. Vorm het op een bakplaat met bakpapier tot een ovaal brood, leg het amandelspijs erop en klap het deeg erover. Laat het brood zo nog minstens een uur rijzen, bestrijk het met gesmolten boter en bak het dan in een hete oven van 220 °C gaar. Bestrijk het brood vlak voor het ontbijt nogmaals met boter en bestuif het royaal met poedersuiker.Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2008
-
Nagenieten
De week na kerst hinkt voor mijn gevoel een beetje op twee benen. In mij woedt een tweestrijd tussen doorfeesten en goede voornemens. Na zo'n uitgebreid kerstweekend met lekker en vooral ook veel te veel eten, snak ik weer... lees verder
-
Ontspannen kerstdiner
Voor een ontspannen kerstdiner en ook voor elk ander gezellig etentje door het jaar heen is een goede voorbereiding bijna al het hele werk. Ik probeer tegenwoordig mijn menu zo samen te stellen dat ik tussen de gangen... lees verder
-
Kerstbrood
Geen kerstontbijt zonder kerstbrood. Je kunt nu overal al kerstbrood kopen, in de winkels liggen de broden hoog opgestapeld in mooie dozen. Kijk wel goed wat je koopt; kerstbroden zijn er in soorten en maten... lees verder
-
Boerenkool
Na de winterse dagen van afgelopen week, wordt het tijd voor boerenkool. Onze wintergroente bij uitstek! Boerenkool wordt zelfs lekkerder van een paar nachten flinke vorst. Dat is echt geen fabeltje. Door de vrieskou worden... lees verder
-
December
Hoera, het is december! Tijd om te feesten. Deze week doen we het nog even rustig aan met alleen Sinterklaaslekkernijen, maar daarna begint het echte werk. Dan gaat heel Nederland culinair aan de slag. Er worden... lees verder
-
Veelzijdig gevogelte
Culinair gezien is november vanwege het jacht-
seizoen de maand voor wild en gevogelte. Gevogelte - echt zo'n woord uit een oud kookboek - omvat daarbij alle vogels die gegeten worden. Dan denk je natuurlijk... lees verder -
Warme specerijen
Kale bomen, Sinterklaas weer in het land. We komen er niet onder uit, de winter nadert met rasse schreden. Het wordt dan ook weer tijd voor pittige, kruidige gerechten die je van binnen lekker warm maken. Met van die... lees verder
-
Tamme kastanjes
Het is nu echt kastanjetijd. In groentewinkels en ook in supermarkten liggen nu netjes met mooi grote tamme kastanjes. En tijdens een herfstwandeling in het bos stuit je soms zomaar op een grote kastanjeboom met daaronder een tapijt van tamme kastanjes... lees verder
-
Linzen
Het weer vraagt langzamerhand om degelijke winterkost. Stamppotten, draadjesvlees en vooral ook heerlijke stoofpotten met peul-
vruchten. Bruine bonen en witte bonen zijn voedzaam, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar linzen. Die zijn wat lichter verteerbaar... lees verder -
Kweeperen
Min of meer vergeten groenten en fruitsoorten staan opeens weer in het middelpunt van de belangstelling. Er worden boeken over vol geschreven en in groentewinkels zie je ze schoorvoetend weer een plaatsje... lees verder
-
Noten
Het is nu echt herfst. Onder de notenboom bij onze buren is het een drukte van belang. Eek-
hoorntjes rennen af en aan om te fourageren voor de winter en ook kauwtjes proberen al vliegend grote nog groene noten tussen... lees verder -
Restjes
Bij wie blijft er na het eten niets over? Niet een beetje groente nog, of wat rijst? Restjes zijn bijna onvermijdelijk. En wie gooit er nooit iets weg dat gewoon ongebruikt in de koelkast is blijven staan? Vorige zondagochtend werd ik door het radioprogramma 'Vroege Vogels'... lees verder
-
Verse vijgen
Het is weer tijd voor vijgen, verse vijgen. In Zuid-Europa groeien ze volop, ook gewoon langs de kant van de weg. En ook hier zie je in tuinen steeds vaker een vijgenboom met vruchten eraan. Wanneer vijgen rijp zijn, hangt echt af van het weer. Met een mooi voorjaar en... lees verder
-
Druiven
Je kunt zo langza-
merhand merken dat de herfst eraan komt. Niet vanwege het weer - want dat is na deze herfstachtige zomer nu juist best lekker - maar door het aanbod aan fruit. Geen rood zomerfruit meer en ook geen perziken en pruimen. De schappen liggen... lees verder -
Maïs van de kolf
Wie nu door het open veld fietst of wandelt wordt het zicht ontnomen door manshoge maïs-
planten met prachtig dikke kolven. Ik krijg dan altijd de neiging er een paar mooie kolven af te breken en deze op de barbecue te roosteren. Maar hier in ons land gaat het tien tegen... lees verder -
Jongleren
September heeft wel iets weg van januari. Je begint na de vakantie vol goede voornemens om gezond en regelmatig te eten. Gezellig met z'n allen aan tafel. Met tieners in huis blijkt dat na een week al onmogelijk. Rond etenstijd moet er steevast worden gesport. Elke dag wil er... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.