Warme specerijen
Clara ten Houte de Lange
Kale bomen, Sinterklaas weer in het land. We komen er niet onder uit, de winter nadert met rasse schreden. Het wordt dan ook weer tijd voor pittige, kruidige gerechten die je van binnen lekker warm maken. Met van die ouderwetse specerijen waar ons land ooit haar rijkdom mee vergaarde. Eind vorige eeuw raakten deze specerijen met de opkomst van het moderne koken wat in de vergetelheid, nu zijn ze bezig met een heuse comeback. Door de toenemende belangstelling voor de keukens van Klein-Azië en de Arabische wereld is onze belangstelling voor deze specerijen opnieuw gewekt. Kaneel, nootmuskaat, gember en kardemom worden met nieuw elan ingezet in heel eigentijdse gerechten. Kaneel hoort voor ons bij warme wintertoetjes als wentelteefjes en kaneelroom. Maar steeds vaker duikt kaneel ook op in hartige gerechten, vanwege het rijke en warme aroma. In stoofpotten met vlees en rijstgerechten zorgt kaneel zelfs voor een heerlijk pittig accent. Ook kip en kalfsvlees worden extra lekker als je ze behalve met zout en peper ook kruidt met wat kaneel. Nootmuskaat heeft afgedaan als kruid over bloemkool en boontjes, maar geeft romige sauzen voor over de pasta een onverwacht kruidig en pittig accent. Versgeraspte nootmuskaat doet het ook goed in een dressing voor wintersalades. Plakjes verse gember geven stoofgerechten met kip of vlees een verfijnd en warm aroma. Geraspte gember of gemberpoeder geeft pompoensoep en geroosterde groenten een fris pittig accent. En kardemom is behalve in verfijnd gebak ook heerlijk in stoofschotels en kruidige rijstgerechten. De geplette peultjes zorgen voor een geurig, sinaasappelachtig aroma.Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2008
-
Nagenieten
De week na kerst hinkt voor mijn gevoel een beetje op twee benen. In mij woedt een tweestrijd tussen doorfeesten en goede voornemens. Na zo'n uitgebreid kerstweekend met lekker en vooral ook veel te veel eten, snak ik weer... lees verder
-
Ontspannen kerstdiner
Voor een ontspannen kerstdiner en ook voor elk ander gezellig etentje door het jaar heen is een goede voorbereiding bijna al het hele werk. Ik probeer tegenwoordig mijn menu zo samen te stellen dat ik tussen de gangen... lees verder
-
Kerstbrood
Geen kerstontbijt zonder kerstbrood. Je kunt nu overal al kerstbrood kopen, in de winkels liggen de broden hoog opgestapeld in mooie dozen. Kijk wel goed wat je koopt; kerstbroden zijn er in soorten en maten... lees verder
-
Boerenkool
Na de winterse dagen van afgelopen week, wordt het tijd voor boerenkool. Onze wintergroente bij uitstek! Boerenkool wordt zelfs lekkerder van een paar nachten flinke vorst. Dat is echt geen fabeltje. Door de vrieskou worden... lees verder
-
December
Hoera, het is december! Tijd om te feesten. Deze week doen we het nog even rustig aan met alleen Sinterklaaslekkernijen, maar daarna begint het echte werk. Dan gaat heel Nederland culinair aan de slag. Er worden... lees verder
-
Veelzijdig gevogelte
Culinair gezien is november vanwege het jacht-
seizoen de maand voor wild en gevogelte. Gevogelte - echt zo'n woord uit een oud kookboek - omvat daarbij alle vogels die gegeten worden. Dan denk je natuurlijk... lees verder -
Warme specerijen
Kale bomen, Sinterklaas weer in het land. We komen er niet onder uit, de winter nadert met rasse schreden. Het wordt dan ook weer tijd voor pittige, kruidige gerechten die je van binnen lekker warm maken. Met van die... lees verder
-
Tamme kastanjes
Het is nu echt kastanjetijd. In groentewinkels en ook in supermarkten liggen nu netjes met mooi grote tamme kastanjes. En tijdens een herfstwandeling in het bos stuit je soms zomaar op een grote kastanjeboom met daaronder een tapijt van tamme kastanjes... lees verder
-
Linzen
Het weer vraagt langzamerhand om degelijke winterkost. Stamppotten, draadjesvlees en vooral ook heerlijke stoofpotten met peul-
vruchten. Bruine bonen en witte bonen zijn voedzaam, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar linzen. Die zijn wat lichter verteerbaar... lees verder -
Kweeperen
Min of meer vergeten groenten en fruitsoorten staan opeens weer in het middelpunt van de belangstelling. Er worden boeken over vol geschreven en in groentewinkels zie je ze schoorvoetend weer een plaatsje... lees verder
-
Noten
Het is nu echt herfst. Onder de notenboom bij onze buren is het een drukte van belang. Eek-
hoorntjes rennen af en aan om te fourageren voor de winter en ook kauwtjes proberen al vliegend grote nog groene noten tussen... lees verder -
Restjes
Bij wie blijft er na het eten niets over? Niet een beetje groente nog, of wat rijst? Restjes zijn bijna onvermijdelijk. En wie gooit er nooit iets weg dat gewoon ongebruikt in de koelkast is blijven staan? Vorige zondagochtend werd ik door het radioprogramma 'Vroege Vogels'... lees verder
-
Verse vijgen
Het is weer tijd voor vijgen, verse vijgen. In Zuid-Europa groeien ze volop, ook gewoon langs de kant van de weg. En ook hier zie je in tuinen steeds vaker een vijgenboom met vruchten eraan. Wanneer vijgen rijp zijn, hangt echt af van het weer. Met een mooi voorjaar en... lees verder
-
Druiven
Je kunt zo langza-
merhand merken dat de herfst eraan komt. Niet vanwege het weer - want dat is na deze herfstachtige zomer nu juist best lekker - maar door het aanbod aan fruit. Geen rood zomerfruit meer en ook geen perziken en pruimen. De schappen liggen... lees verder -
Maïs van de kolf
Wie nu door het open veld fietst of wandelt wordt het zicht ontnomen door manshoge maïs-
planten met prachtig dikke kolven. Ik krijg dan altijd de neiging er een paar mooie kolven af te breken en deze op de barbecue te roosteren. Maar hier in ons land gaat het tien tegen... lees verder -
Jongleren
September heeft wel iets weg van januari. Je begint na de vakantie vol goede voornemens om gezond en regelmatig te eten. Gezellig met z'n allen aan tafel. Met tieners in huis blijkt dat na een week al onmogelijk. Rond etenstijd moet er steevast worden gesport. Elke dag wil er... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.