Aardappelgratin met maïs en pompoen

4 personen
bereiden

waardering 8,2obv 11 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 ml slagroom
  • 200 ml volle melk
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 300 g vastkokende aardappelen
  • een stuk pompoen van ca. 300 g
  • 1 maïskolf

Bereiden

Verwarm de oven voor op 210 °C. Meng in een kom de slagroom met de melk en tijm. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer ½ cm dik. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd de pompoen ook in plakjes van ongeveer ½ cm dik. Zet de maïskolf rechtop op een snijplank en snijd met een mes van boven naar beneden de korrels er vanaf.

Leg de helft van de aardappelplakjes in een ovenschaal. Strooi er een beetje zout en peper over. Verdeel er de helft van de maïskorrels over en leg er de helft van de pompoenplakjes op. Strooi er weer een beetje zout en peper over. Herhaal deze handelingen met de rest van de aardappel, maïs en pompoen.

Schenk het roommengsel erover en dek de schaal met aluminiumfolie af. Bak het gerecht in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Controleer of de aardappels gaar zijn door er met een aardappelschilmesje in te prikken.

Zet de ovengrill aan. Verwijder het aluminiumfolie en rooster de gratin ongeveer 10 cm onder de grill in enkele minuten goudbruin. Houd het gerecht nu goed in de gaten, want onder de hete grill kan het snel verbranden.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Tip

Dit herfstgerecht smaakt het lekkerst wanneer de eerste maïskolven en pompoenen van het land komen.

Wijntip

Een witte wijn uit de Elzas zoals een tokay pinot gris past goed bij de zoete smaken van dit bijgerecht.

Kookboek

Het recept 'Aardappelgratin met maïs en pompoen' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Hollands (mid-price editie)

In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder

© Mo'Media

Aardappelgratin tips

Reacties op dit recept

  • Mark Dit recept is best lekker, maar je kunt de aluminium folie beter weglaten. Anders dikt de room niet goed in en krijg je een dunne saus die veel te veel naar gekookte melk smaakt.