Aardappelpuree uit Yunnan
bereiden
Ingrediënten
- 500 g kruimige aardappels, geschild en in kleine blokjes
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, groene en witte deel apart, in ringetjes
- 2 eetlepels suan cai (Chinese zuurkool, o.a. toko), gehakt
- 1 theelepel Szechuan chilivlokken of gewoon chilipoeder
- 1 eetlepel chiliolie van het merk Lao Gan Ma (o.a. toko), ter garnering
Bereiden
Kook de aardappelblokjes in een grote pan kokend water gaar. Giet af, vang 2 eetlepels van het kookvocht op en zet apart.
Verhit 1 eetlepel van de olie in een wok of koekenpan met antiaanbaklaag. Voeg de knoflook toe en roerbak op hoog vuur tot het aroma vrijkomt. Voeg de witte lente-uiringetjes toe en bak een paar seconden. Voeg dan de suan cai toe en bak kort. Voeg de chilivlokken toe en bak tot het aroma vrijkomt.
Zet het vuur lager en voeg de gekookte aardappelblokjes en het opgevangen kookvocht toe. Plet de aardappelblokjes al bakkend met een spatel; zorg voor een contrast in textuur, dus stamp ze niet helemaal fijn. Zet het vuur langzaam weer iets hoger.
Voeg de rest van de olie toe aan de wok en bak de aardappelpuree nog 2 tot 3 minuten. De olie zorgt ervoor dat de wok een antiaanbaklaagje krijgt en voorkomt dat de puree in een soort behanglijm verandert. Voeg ½ theelepel zout en de groene lente-uiringetjes toe, roer 10 tot 15 seconden en breng indien nodig verder op smaak met zout. Schep als een mooi bergje op een bord en sprenkel de chiliolie erover.
Tip
Dit recept wordt extra lekker door de toevoeging van suan cai, Chinese zuurkool. De pittige versie van suan cai uit Yunnan is verkrijgbaar in vacuümverpakte zakjes bij de beter gesorteerde toko. Je kunt hem vervangen door kiam chai of hum chou, eveneens ingelegde mosterdkool maar dan uit Zuidoost-Azië. Als je die ook niet kunt vinden, kun je het ook gewoon weglaten.
Opmerking
In de Chinese provincie Yunnan is aardappelpuree blijkbaar populairder bij toeristen dan bij de lokale bevolking. Ik heb al gezegd hoe dol ik ben op Chinese aardappelgerechten en dit gerecht is daar weer zo'n stralend voorbeeld van. Het is de oude vertrouwde aardappelpuree, maar dan geroerbakt met pittige specerijen en ingelegde groenten. Het is troosteten, maar niet zoals je het kent. Als ik dit in een onbekende stad op een menukaart zag staan, dan zou ik zeker op de foto wijzen en het bestellen.
Kookboek
Het recept 'Aardappelpuree uit Yunnan' is afkomstig uit het kookboek...
Chinese-ish
Rosheen Kaul & Joanna Hu
Chef-kok Rosheen Kaul en illustrator Joanna Hu zijn in China geboren maar groeiden in Australië op. 'Chinese-ish' is een ode aan de samensmelting van cultuur en identiteit en biedt een schat aan niet-authentieke gerechten
... lees verder © Good Cook