Dadel-appelcake
bereiden
Ingrediënten
- 200 g verse dadels, ontpit en gehakt
- 1 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
- 125 g zachte boter
- 230 g fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
- 2 appels (granny smith), geschild en geraspt
- 125 g bloem
- 60 g zelfrijzend bakmeel
- poedersuiker, voor het bestrooien
- voor de topping
- 75 g boter
- 95 g bruine suiker
- 80 ml melk
- 60 g versgeraspt kokos
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Breng de dadels met 250 ml water in een kleine steelpan aan de kook. Roer het natriumbicarbonaat erdoor en haal de pan van het vuur. Houd dit apart tot het een beetje is afgekoeld.
Klop met de elektrische mixer de boter en suiker tot een licht en romig mengsel. Klop het ei en de vanille erdoor. Roer het dadelmengsel en de geraspte appel erdoor. Zeef de bloem en het meel in een kom. Spatel het meelmengsel met een metalen lepel (of spatel) voorzichtig door het botermengsel tot het beslag net gemengd en bijna glad is. Schep het beslag in de geprepareerde vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 40 minuten.
Verhit ondertussen alle ingrediënten voor de topping in een kleine steelpan en roer ze op laag vuur tot de boter is gesmolten en alles goed is vermengd.
Neem de cake uit de oven en verdeel de topping over de bovenkant. Bak de cake nog eens 20-30 minuten. Neem de cake weer uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.
Zet de cake op een platte schaal en verwijder de springvorm. Bestrooi de cake vlak voor het serveren met poedersuiker. De dadel-appelcake blijft 3 dagen goed als je hem op een koele plaats in een goed afgesloten trommel bewaart.
Extra benodigd
Springvorm (Ø 20 cm), bakpapier, mixer
Kookboek
Het recept 'Dadel-appelcake' is afkomstig uit het kookboek...
De lekkerste recepten
Leanne Kitchen
'De lekkerste recepten' is een serie van 4 mini-kookboekjes van Leanne Kitchen: 'Groente en fruit', 'Zuivel', 'Brood en taart' en 'Vlees'. Elk van de boekjes bevat zowel
... lees verder © Uitgeverij Terra