Appelcake met anijs en gemberroom
bereiden
Ingrediënten
- 250 g zachte roomboter
- 250 g fijne kristalsuiker
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 250 g patentbloem, gezeefd
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel anijszaad
- 4 Dijkmans zoet appels (ongeschild), in partjes
- 12 bolletjes stemgember
- 75 ml slagroom
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C. Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg dan één voor één de eieren toe; elk ei moet volledig zijn opgenomen voordat het volgende ei wordt toegevoegd. Het kan lijken alsof het beslag schift (dan wordt het bijna korrelig), maar dat verdwijnt zodra je de bloem toevoegt.
Spatel voorzichtig en beetje bij beetje de bloem, het bakpoeder, de kaneel en anijszaadjes door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over een ingevette ovenschaal van 2-3 liter en steek de stukjes appel erin. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de cake in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Haal de cake uit de oven en laat hem minimaal 30 minuten afkoelen. Snijd de gemberbolletjes in kleine partjes. Schep de cake op vier bordjes, leg de gember ernaast en schenk een beetje room over de gember.
Extra benodigd
Mixer
Tip
Door het gebruik van de oer-Hollandse 'Dijkmans zoet' appeltjes en de toevoeging van anijszaadjes, is deze appelcake anders dan anders. De stemgemberroom smaakt er ouderwets lekker bij. Wanneer je geen 'Dijkmans zoet' kunt vinden, kun je ook elstars gebruiken.
Wijntip
Hierbij smaakt een pommeau uit de calvadosstreek erg lekker bij. Dit is een lichte zoete versterkte wijn gemaakt van calvados en appelsap.
Kookboek
Het recept 'Appelcake met anijs en gemberroom' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands (mid-price editie)
Yolanda van der Jagt
In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder
© Mo'Media