Chocoladecakejes gevuld met hazelnootpraline

  • 5 mini cakejes
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g boter, in kleine blokjes + extra voor het invetten
  • 120 g bloem + extra voor het bestuiven
  • 80 g pure chocolade, in kleine stukjes
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 1 theelepel cacao
  • 30 ml melk
  • 2 theelepels bakpoeder
  • voor de praline
  • 125 g hazelnoten
  • 125 g suiker

Bereiden

Maak eerst de praline. Doe de hazelnoten en de suiker in een zware pan. Verhit al roerend op een matig vuur tot de suiker is gesmolten. Blijf verhitten en roeren tot de suiker gekarameliseerd is. Schep zodra de noten met de karamel zijn bedekt het mengsel over op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in de koelkast. Breek de plak karamel in kleine stukjes en draai die in een keukenmachine tot een soort homogeen en soepel deeg. Draai niet te lang, omdat het pralinedeeg dan olieachtig en vloeibaar wordt.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de cakevormpjes in met boter en bestuif ze met bloem.

Doe de stukjes chocolade en boter in een grote kom en smelt ze in de magnetron of in een au bain-marie pan.

Klop in een kom de eieren met de suiker. Klop er zodra het mengsel in volume is verdubbeld om en om de bloem en het gesmolten boter-chocolademengsel door. Voeg de cacao en melk toe. Meng goed. Spatel er zorgvuldig het bakpoeder door. Vul de vormpjes met het beslag zodra je er het bakpoeder hebt doorgeschept.

Schep 1 tot 2 eetlepels beslag in elk vormpje. Druk met een theelepel een kuiltje in het midden van het beslag en schep er 1 tot 2 theelepels praline in. Zorg dat de praline goed met beslag is omringd. Zo zal je geen problemen hebben bij het storten van de cakejes. Schep het overgebleven beslag in de vormpjes en zet ze dan meteen in de oven.

Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer of de cake al gaar is met behulp van een scherp mes of nog beter met een satéstokje; de cake is gaar als het in het midden van de cake ingestoken mes of stokje er droog uitkomt.

Laat de cakejes eerst iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes stort.

Extra benodigd

Bakpapier, keukenmachine, 5 kleine cakevormpjes

Tip

In plaats van de praline kan je Nutella gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Chocoladecakejes gevuld met hazelnootpraline' is afkomstig uit het kookboek...

Mini cakejes

Ilona Chovancova

Mini cakejes kunnen zoet of hartig zijn, maar zijn altijd verrukkelijk. Je zult genieten van het zelf bakken, garneren en ervan smullen. Mini cakejes met Parmezaanse... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Chocoladecake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!