Stevige chocoladecake
bereiden
Ingrediënten
- 70 g rozijnen
- 3 eetlepels rum
- 4 grote eieren op kamertemperatuur
- ca. 250 g ongezouten boter op kamertemperatuur
- ca. 250 g fijne suiker
- 50 g cacaopoeder
- ca. 200 g zelfrijzend bakmeel
Bereiden
Zet de rozijnen in de rum, dek af en laat een nachtje weken. Weeg de volgende dag de 4 eieren samen en neem precies hetzelfde gewicht aan boter en suiker.
Voeg bij de 50 g cacao zoveel bakmeel dat u op hetzelfde gewicht uitkomt. Zeef cacao, bakmeel en een snufje zout twee keer.
Doe de afgemeten zachte boter in de kom van een elektrische mixer en sla romig. Sla er met beetjes tegelijk de afgemeten suiker door. Sla het mengsel na de laatste toevoeging tot het zeer licht en luchtig is.
Klop de eieren in een aparte kom, voeg ze dan met een eetlepel tegelijk aan het botermengsel toe en klop tot alles goed is opgenomen.
Spatel er met een grote metalen lepel heel voorzichtig het gezeefde bloemmengsel door. Als alles goed is vermengd, schep er dan de rozijnen door en eventueel overgebleven rum.
Schep in de beklede vorm en strijk glad. Zet 40 tot 50 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, of tot een breinaald er schoon uitkomt.
Laat de cake een paar minuten in de vorm afkoelen, neem hem er dan uit en trek het papier eraf. Laat goed afkoelen op een rooster Bewaar luchtdicht verpakt en eet binnen een week, of vries in tot een maand.
Extra benodigd
Mixer, grote cakevorm bekleed met een dubbele laag ingevet vetvrij papier
Kookboek
Het recept 'Stevige chocoladecake' is afkomstig uit het kookboek...
Bakbijbel
Linda Collister
Eerlijke cake die smaakt naar boter en verse eieren, gebak dat smelt op de tong, de geur van brood of gebak in huis, onweerstaanbare chocoladetoetjes; Linda... lees verder
© Tirion Uitgevers