Clafoutis met citroen en tijm

  • 6 personen
  • 75 min
  • waardering 7,7
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 onbespoten citroen
  • 1 liter melk
  • 1 takje citroentijm
  • 100 g gezeefde maïzena
  • 150 g poedersuiker
  • 5 eieren
  • 230 g korstdeeg (zie 'basisrecept korstdeeg' onderaan recept)

Bereiden

Rasp wat dunne reepjes citroenschil en snijd ze in heel kleine stukjes. Verwarm de melk zachtjes met de citroentijm en de citroenschilletjes.

Meng de maïzena en de suiker in een grote kom door elkaar. Klop de eieren los in een kom en voeg beetje voor beetje het maïzena-suikermengsel aan de eieren toe.

Schenk de warme melk, nadat je het takje citroentijm eruit hebt gehaald bij het mengsel en roer alles goed door elkaar.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Spreid het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad en maak een lap ter grootte van de vorm.

Vet de vorm in met boter of leg er een velletje bakpapier in, leg het korstdeeg erin en schenk daar het mengsel op. Zet 50 minuten in de oven.

Laat afkoelen en zet de clafoutis vervolgens 2 uur in de koelkast. Eet de clafoutis koud.

Extra benodigd

Taartvorm

Variatietip

Je kunt de maïzena vervangen door 75 g bloem. Verwarm in dat geval het mengsel van ei, suiker, bloem en melk in een pan, laat het al roerend in 10 minuten dik worden en zet vervolgens 20 minuten in de oven. Vervang het korstdeeg door bladerdeeg. Je kunt geschilde en ontvelde partjes citroen toevoegen aan het mengsel voordat je het in de oven zet. Laat de clafoutis dan 5 minuten langer bakken.

Basisrecept korstdeeg

Doe 150 g bloem in een grote kom, voeg 80 g in stukjes gesneden boter toe en meng door elkaar. Voeg 1 eetlepel koud water toe en kneed het tot een mooi glad deeg. Maak er een bal van, wikkel deze in folie en leg hem een half uur koud weg en daarna nog eens 10 minuten op kamertemperatuur.

Als je het deeg in een keukenmachine maakt, meng dan eerst de boter door de bloem alvorens het water aan de draaiende machine toe te voegen.

Kookboek

Het recept 'Clafoutis met citroen en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Clafoutis

Isabel Brancq-Lepage

Clafoutis zijn zoete en hartige taartjes op basis van ei. Eieren, melk, suiker en een beetje bloem - de basisingrediënten waarmee je, in combinatie met heerlijk vers... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Clafoutis recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!