Appel-rozijnen crumble
voorbereiden
bereiden
Ingrediënten
- voor het kruimeldeeg
- 100 g bloem
- 100 g gemalen amandelen
- 100 g fijne tafelsuiker
- ½ theelepel vanille-essence en/of kaneelpoeder
- 120 g lichtgezouten boter
- voor de rozijnen
- 25 g suiker
- 60 g sultanarozijnen
- 50 ml bruine rum
- voor de appels
- 6 stevige, zoetzure appels
- 80 g zachte boter
- 1 eetlepel honing (desgewenst)
- 150 g crème fraîche
Voorbereiden
Maak een dag van tevoren het kruimeldeeg. Meng de bloem met de gemalen amandelen, suiker, vanille-essence en/of het kaneelpoeder. Voeg de in stukjes gesneden boter toe en meng met je vingertoppen tot een kruimelig mengsel. Zet een nacht in de koelkast.
Bereiden
Breng voor de rozijnen 100 ml water met de suiker tegen de kook aan. Giet de siroop over de rozijnen en schep er de rum door. Dek de kom af en laat weken tot je de crumble gaat samenstellen.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Spreid het kruimeldeeg uit op een bakplaat. Bak 12 tot 15 minuten in de oven tot het kruim goudbruin is.
Schil de appels en snijd ze in vier of meer stukken, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Verwijder de klokhuizen. Verhit de boter in een koekenpan op matig vuur. Bak er de partjes appel in tot ze aan beide kant goudbruin zijn. Schep er eventueel wat honing door en laat alles met het deksel op de pan nog 5 tot 6 minuten zachtjes bakken op laag vuur. Schep er aan het einde van de baktijd de rozijnen door.
Schik de nog hete appels en het warme kruimeldeeg op borden en geef er de crème fraîche apart bij.
Variatietip
Je kunt deze crumble ook op de traditionele manier samenstellen. Schik de appels in een schaal of in soufflébakjes. Bedek met het ongebakken kruimeldeeg. Zet 15 tot 20 minuten, afhankelijk van het formaat van de schaal(en), in een op 180 °C voorverwarmde oven.
Kookboek
Het recept 'Appel-rozijnen crumble' is afkomstig uit het kookboek...
Bistro, de mooiste desserts
José Maréchal
Alle liefhebbers van heerlijke desserts vinden in dit boek een schat aan recepten om zelf thuis te maken: chocolademousse, schuimtaart, tiramisu, crème... lees verder
© Good Cook