Red velvet donuts

  • 8 stuks
  • 210 min
  • waardering 7
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het donutdeeg
  • 165 ml lauwwarme melk
  • 7 g instant gist
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 35 g zachte boter
  • 1 theelepel fijn zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel cacao
  • 1-2 theelepels rode voedselkleurstof (poeder)
  • 370 g tarwebloem
  • 1 liter frituurolie
  • voor het glazuur
  • 250 g witte chocolade
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • voor de garnering
  • roze of rode suiker

Bereiden

Maak eerst het donutdeeg. Doe alle ingrediënten, behalve de frituurolie, in de kom van een keukenmachine. Laat 7 minuten op gemiddelde snelheid draaien. Het deeg moet zacht en glad zijn.

Haal het deeg uit de kom van de keukenmachine en kneed het 1 minuut met de hand op een licht met bloem bestoven werkvlak. Doe de deegbal in een schone kom, dek af met huishoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Druk met de vingertoppen de lucht voorzichtig uit het deeg als het goed gerezen is.

Rol het dan uit met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met het grootste uitsteekvormpje cirkels uit van 10 cm doorsnee en maak midden in elke cirkel een gaatje met het kleinste uitsteekvormpje.

Leg elke donut op een klein, vierkant stukje bakpapier en vervolgens op een bakplaat; dek de donuts af met een schone theedoek. Laat ze nog 1,5 uur rijzen.

Verhit de frituurolie in een frituurpan, wok of hoge pan tot 190 °C (houd de olie tijdens het bakken van de donuts op de juiste temperatuur!). Dompel elke donut in de olie mét het stukje bakpapier. Bak ze in circa 1 minuut aan beide kanten goudbruin; verwijder het papier en draai ze om met een metalen keukentang. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Smelt voor het glazuur de witte chocolade au bain-marie al kloppend tot een gladde massa. Voeg de plantaardige olie toe en roer goed door.

Doop de bovenkant van de donuts in het chocoladeglazuur en leg ze op een rooster.

Bestrooi het nog natte glazuur met de roze of rode suiker en laat drogen.

Eet de donuts op zodra het glazuur droog is.

Extra benodigd

Keukenmachine, huishoudfolie, deegroller, uitsteekvormpjes, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Red velvet donuts' is afkomstig uit het kookboek...

Donuts

Sandra Mahut

Maak zelf de allerlekkerste zoete snacks met 'Donuts' van Sandra Mahut. Klassieke of gevulde donuts, met glazuur versierd of juist plain - in dit kookboek vind je allerlei heerlijke combinaties. Trakteer je vrienden op smakelijke vanilledonuts met... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (1 stem)

Donut recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!