Kaaskoekjes
bereiden
Ingrediënten
- 250 g tarwebloem
- snufje cayenne- of chilipeper naar smaak
- 150 g zachte boter
- 250 g oude Goudse kaas, fijngeraspt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Meng de tarwebloem met de cayennepeper in een kom. Doe de boter en kaas erbij met 1 eetlepel koud water en kneed tot een deeg. Als het erg brokkelig is, doe je er iets meer water bij. Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van hazelnoten en schik ze met voldoende tussenruimte op 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Bak de bolletjes 12-15 minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Van te lang bakken wordt de kaas bitter. Eet ze versgebakken bij een lekker drankje rond borreltijd, zoals een glas rode wijn.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
Deze kaaskoekjes zijn in een wip gemaakt en nog sneller van de schaal verdwenen. Ze zijn vooral vers uit de oven lekker, lauwwarm bij een goed glas wijn. Je kunt er naar hartenlust mee variƫren: stengels en vierkanten maken in plaats van bolletjes, sesam- of maanzaad erover strooien voor het bakken, enzovoort. Verlies alleen niet uit het oog dat het succes ervan staat of valt met de kwaliteit van de kaas en boter, want veel meer zit er niet in! Het recept is makkelijk te halveren voor kleine huishoudens.
Kookboek
Het recept 'Kaaskoekjes' is afkomstig uit het kookboek...
Het Nederlands bakboek
Gaitri Pagrach-Chandra
Als het gaat om bakken heeft Nederland een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei... lees verder
© Kosmos Uitgevers