Fudgy kokoskoek (Wingko babat)
- 8 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Indonesisch
- Vegetarisch
Ingrediënten
- bakspray
- 200 g geraspte kokos
- 130 g ketanmeel
- 100 g fijne kristalsuiker
- 300 ml kokosmelk
- 1 ei (L), losgeklopt
- merg van 1 vanillestokje of 2 theelepels vanille-aroma
- 20 g ongezouten roomboter, gesmolten
- 1 eetlepel sesamzaad (optioneel)
Bereiden
Verwarm de oven tot 180 °C elektrisch. Vet de bakringen in met bakspray en bekleed ze met bakpapier.
Doe de geraspte kokos in een kom en week het in 60 ml heet kraanwater. Roer goed.
Roer het ketanmeel, de suiker en ½ theelepel zout door de kokos.
Schenk de kokosmelk erbij, gevolgd door het ei en daarna de boter. Mix goed na iedere toevoeging.
Verdeel het mengsel over de bakringen en bestrooi desgewenst met het sesamzaad er overheen. Bak de wingko babat in 30 tot 35 minuten licht goudbruin en gaar. Laat de wingko in de ringen afkoelen.
Extra benodigd
8 bakringen (Ø 8 cm), bakpapier
Tip
In plaats van losse bakringen kan je het wingko beslag ook in een brownievorm gieten. Bak in 40 tot 45 minuten licht goudbruin. Laat volledige afkoelen en snijd het in stukken.
Opmerking
Deze wat kleffe koek kende ik van huis uit alleen als wingko. Het was pas in Nederland dat ik mensen hoorde roepen wingko babat, wat ik heel vreemd vond want ik wist dat babat pens was in Bahasa... yukkkk! Inmiddels ben ik erachter gekomen dat Babat een plaats is op Oost-Java. Mijn moeder maakte wingko in een braadslede en sneed hem in plakken. Maar je kunt ze ook rond maken met behulp van metalen bakringen. Het wordt dan een dik, ietwat taai pannenkoekje, die goudbruin is gebakken. Je kunt ze ook in een koekenpan met antiaanbaklaag op het fornuis bakken. Gaandeweg ben ik ze met sesamzaadjes gaan eten (hoort eigenlijk niet), maar ik vind het knisperende zo lekker, dus dat heb ik erin gehouden.
Kookboek
Het recept 'Fudgy kokoskoek (Wingko babat)' is afkomstig uit het kookboek...
Manis
Francis Kuijk
'Manis' verenigt is het ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen. Na 'Basisboek Indonesisch' en 'Bersama' dompelt Francis Kuijk je onder in feestelijke taarten, koek en cakejes, snoepwaar, snacks en desserts. Naast de overbekende spekkoek... lees verder
© Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen