Kerstboomkoekjes

35 koekjes
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 50 g kokosolie
  • 50 g biologische grasboter of roomboter
  • 75 g kokosmeel
  • 45 g arrowrootpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel piment
  • 90 ml ahornsiroop
  • gesmolten pure chocolade, om te garneren

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de kokosolie en boter in een ovenvast schaaltje en smelt in de opwarmende oven.

Doe het kokosmeel, het arrowrootpoeder, de kaneel, de piment en een snufje (Keltisch) zeezout of roze Himalayazout in een kom en roer door elkaar. Voeg daar de gesmolten kokosolie en boter samen met de ahornsiroop aan toe en roer goed door elkaar. Je begint met een vrij nat deeg wat, naarmate je roert, steeds vaster wordt omdat het kokosmeel in rap tempo vocht opneemt.

Kneed er, wanneer het een vastere consistentie heeft gekregen, een bal van en leg die op een vel bakpapier. Leg er een ander vel bakpapier overheen en rol het deeg met een deegroller uit tot een dun laagje dat net geen 5 mm dik is. Leg het uitgerolde deeg eerst een uur in de koelkast om op te stijven zodat je er makkelijker figuurtjes voor in de boom uit kunt steken.

Haal het deeg na een uur uit de koelkast en steek er (kerst)figuurtjes uit. Steek, terwijl de koekjes nog in hun vormpjes zitten, een dikke houten prikker in de bovenkant van de koekjesfiguurtjes, zodat je hier later lintjes doorheen kunt halen. Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de prikkers zitten en bak de koekjes in 10-12 minuten goudbruin. Omdat ze warm vrij breekbaar zijn moet je ze eerst volledig af laten koelen.

Versier de koekjes met gesmolten chocolade en eventueel kokosschaafsel of karamel en laat dit hard worden in de koelkast. Haal de prikker eruit, trek voorzichtig lintjes door de gaatjes en hang ze in de boom.

Extra benodigd

Bakpapier, uitsteekvormpjes

Opmerking

Het grote nadeel van eetbare dingen in je kerstboom hangen is dat je ze makkelijk wegsnoept. Ze hangen er tenslotte voor, nietwaar? Gelukkig is dat met deze koolhydraatarme koekjes geen enkel probleem; ze zitten vol vezels (dankzij het kokosmeel) en vetverterende goede vetten. Geen kerst met uitgelegde broeken dus, alleen een boom die je waarschijnlijk vaak zult moeten aanvullen.

Kookboek

Het recept 'Kerstboomkoekjes' is afkomstig uit het kookboek...

Gezond feesten

Amber Albarda biedt in dit kookboek een ruime verzameling overheerlijke recepten voor de jaarlijkse feestdagen. De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet

... lees verder

© Unieboek Spectrum

Koekjes tips