Kerstkoekjes met hazelnoot, sinaasappel en speculaaskruiden

  • 25 stuks
  • 90 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 70 g boter (op kamertemperatuur), in blokjes van 1 cm
  • 70 g poedersuiker
  • 35 g hazelnootmeel
  • 2/3 ei (op kamertemperatuur), ca. 30 g
  • 140 g bloem
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 eidooier
  • 25 g rietsuiker

Bereiden

Meng in een kom met een spatel (of met je handen) de boter en poedersuiker tot een glad mengsel.

Voeg het hazelnootmeel, ei en vervolgens langzaam de bloem, een snufje zout, de koek- en speculaaskruiden en sinaasappelrasp toe en meng tot een samenhangend deeg.

Vorm een bal van het deeg en rol deze uit op bakpapier tot een dikte van 4 mm. Dek af met bakpapier en leg minimaal 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 180 °C (heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Gebruik koekjesuitstekers om koekjes te vormen en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaat. Blijf het overgebleven deeg samenvoegen en weer uitrollen tot een dikte van 4 mm tot al het deeg is gebruikt. Leg het deeg als het zacht begint te worden 10 minuten terug in de koelkast en rol het daarna opnieuw uit.

Bestrijk de koekjes met eidooier en strooi er rietsuiker overheen. Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.

Extra benodigd

Bakpapier, koekjesuitstekers

Tip

Je kunt het deeg tot 4 dagen van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren, gewikkeld in plasticfolie.

Opmerking

Dit recept is eenvoudig en leuk: perfect om samen met kinderen te maken voor dat echte kerstgevoel. De koekjes zijn ook geweldige, zelfgemaakte cadeautjes voor de feestdagen. Verzamel alle ingrediënten en doorloop de stappen met je kleine helpers. Leer ze trots te zijn op het bakken van hun eigen kerstkoekjes, want eigengemaakte koekjes smaken het allerbeste!

Kookboek

Het recept 'Kerstkoekjes met hazelnoot, sinaasappel en speculaaskruiden' is afkomstig uit het kookboek...

Ma petite pâtisserie

Audrey Krief

'Ma petite pâtisserie' is het eerste boek van Audrey Krief, de Parisienne die 10 jaar geleden in Amsterdam neerstreek om een echte Franse patisserie te starten: My Little Patisserie. In 'Ma petite pâtisserie' maak je kennis met al het lekkers... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Danique van Kesteren

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Koekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!