Pistache-sesamkoekjes

24 stuks
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 200 g pistachenoten, fijngemalen
  • 50 g tarwebloem
  • 1/8 theelepel zout
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 50 g boter, gesmolten
  • 1 ei, losgeklopt
  • ca. 4 eetlepels sesamzaad

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de fijngemalen pistachenoten, de bloem, het zout en de suiker voor het deeg. Heb je zojuist een keukenmachine gebruikt om de pistachenoten fijn te malen, voeg dan gewoon de droge ingrediënten toe en gebruik de pulseerknop om alles te mengen. Doe het mengsel in een kom en voeg de boter en 4 eetlepels van het ei toe. Vorm er 24 even grote balletjes van.

Klop in een diep bord 1 eetlepel water met de rest van het ei. Strooi 1 eetlepel sesamzaad in een ander bord. Als je al het sesamzaad er in één keer in strooit, zul je veel meer gebruiken dan nodig is. Rol elk balletje eerst door het ei en dan door het sesamzaad. Leg ze vervolgens op de bakplaat. Blijf steeds zoveel sesamzaad toevoegen als nodig is.

Druk elk balletje met je handpalm plat tot het zo’n 4½ cm groot en 1½ cm dik is. Bak de koekjes 12-15 minuten. Je moet er nog een beetje op kunnen kauwen, dus bak ze niet te lang. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Ze zijn in een luchtdicht afgesloten trommel bij kamertemperatuur een paar dagen houdbaar of vries ze in.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

Deze heerlijke koekjes worden in het Midden-Oosten vaak gemaakt voor speciale gelegenheden. Exemplaren uit de winkel bevatten verhoudingsgewijs veel bloem. De basisingrediënten zijn meestal steeds dezelfde, maar de methoden om te mengen en te vormen variëren: het sesamzaad kan geroosterd en dan eventueel met honing gemengd worden; de pistachenoten kunnen fijn worden gemalen of gehakt; de koekjes kunnen aan de ene kant met pistachenoten worden bedekt en aan de andere met sesamzaad. Hoe je ze ook maakt, van deze lekkernij blijf je na de maaltijd of bij een kopje thee of koffie genieten.

Kookboek

Het recept 'Pistache-sesamkoekjes' is afkomstig uit het kookboek...

Zoete lekkernijen

In dit bakboek beschrijft Gaitri Pagrach-Chandra de lekkerste recepten voor klein zoet voor thuis. Dat kunnen Nederlandse gerechten zijn, maar ook juist inter... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Koekjes tips

Reacties op dit recept

  • Christel Ze zijn makkelijk te maken en heerlijk.