Savoiardi
bereiden
Ingrediënten
- 5 eieren
- 125 g fijne suiker
- 110 g fijne patisseriebloem
- 40 g aardappelzetmeel
- ¼ theelepel vanillearoma
- ½ theelepel citroensap
- extra 50 g fijne suiker en 50 g bloemsuiker om te strooien
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Neem de koude eieren uit de koelkast en scheid bij 4 eieren de dooier van het wit; laat 1 ei over. Zet het eiwit van de 4 eieren even aan de kant in een schone kom.
Laat alles op kamertemperatuur komen en klop dan in een kom de 4 eierdooiers en 1 volledig ei samen met de suiker tot een luchtige massa.
Zeef de bloem, het aardappelzetmeel en een snufje zout samen in een aparte kom en voeg geleidelijk toe aan de eierdooiers, samen met de vanillearoma. Zorg er zeker voor dat er geen klonten inzitten.
Neem nu de kom met eiwit, voeg het citroensap toe en klop het stijf. Meng dan het eiwit voorzichtig door de eierdooiermassa en doe het geheel in een spuitzak.
Spuit het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat in lijntjes van 10 cm lengte en 3 cm breedte. Laat wat ruimte tussen de lijntjes voor het uitzetten.
Neem de extra fijne suiker en bloemsuiker en strooi de helft ervan over de koekjes. Wacht 10 minuten en strooi dan het restant van de suikers ook weer over de koekjes.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 10 minuten of tot ze goudbruin worden en gemakkelijk loskomen van het bakpapier.
Houd enkele koekjes apart voor bij de prosecco of cappuccino en gebruik de rest voor je tiramisu.
Extra benodigd
Bakpapier, spuitzak
Opmerking
Ik gebruik deze traditionele Italiaanse theekoekjes ook om onze befaamde tiramisu mee te maken in onze trattoria. Akkoord, het is even werk, maar als je toch al demoeite neemt om je eigen tiramisu te maken, waarom zou je dan niet nog een stapje verder gaan en ook je eigen biscotti maken? Je proeft echt het verschil. By the way, deze koekjes passen super bij een glas prosecco of 's morgens bij een goede cappuccino.
Kookboek
Het recept 'Savoiardi' is afkomstig uit het kookboek...
Belinda's Homemade Cookies
Belinda MacDonald
In 'Belinda's Homemade Cookies' vind je recepten voor 66 koekjes en plaatkoeken: van Belinda's eigen havermoutkoekjes tot smeuïge brownies en zalige lamingtons. De auteur vertelt met passie en humor waar ze de recepten ontdekte en hoe ze
... lees verder © Uitgeverij Lannoo