Taaitaai
bereiden
Ingrediënten
- voor de eerste dag
- 200 g roggebloem
- 100 g bloem
- ¼ theelepel zout
- 150 g honing
- 75 g donkerbruine basterdsuiker
- 75 ml water
- voor de tweede dag
- 40 g honing
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1½ theelepel gemalen anijszaad
- verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
Bereiden
Doe de roggebloem, bloem en het zout in een kom en meng door elkaar. Doe de honing, basterdsuiker en het water in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Giet het mengsel in de kom bij de bloem en roer door. Verpak het plakkerige deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 dag rusten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd het deeg in stukken en doe samen met de honing, het bakpoeder, de speculaaskruiden en het anijszaad in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Dit gaat erg zwaar, want het deeg is behoorlijk taai. Rol als alles goed gemengd is het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 5 mm. Steek of snijd er ovaalvormige koekjes uit met een lengte van 6-7 cm. Leg deze op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei.
Bak de taaitaai 8-12 minuten. Vlak na het bakken zijn de koekjes nog wat knapperig aan de buitenkant, maar op den duur wordt ook die taai.
Extra benodigd
Plasticfolie, bakpapier
Tip
Je kunt het deeg eventueel in een taaitaaiplankje drukken. Bestuif het plankje met wat rijstemeel om te voorkomen dat het deeg blijft plakken. Ga op dezelfde manier te werk als bij het vormen van speculaasjes.
Opmerking
'Zoals de naam al duidelijk maakt, heeft dit koekje een bijzondere textuur. Nog een mok warme chocolade erbij en je bent klaar voor 't heerlijk avondje!' - Rutger van den Broek
Kookboek
Het recept 'Taaitaai' is afkomstig uit het kookboek...
Koekjesbijbel
Rutger van den Broek
Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met 'Koekjesbijbel' gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken
... lees verder © Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld