Wijnkoekjes (taralli Pugliesi)
bereiden
Ingrediënten
- 400 g middelsterke 00-bloem, 270w, proteïnegehalte 12%
- 100 g semola
- 10 g zout
- 1 theelepel venkelzaad
- 200 g rode of witte wijn
- 125 g extra vergine olijfolie
Bereiden
Doe alle droge ingrediënten samen in een kom. Voeg geleidelijk de wijn toe zodat de bloem voldoende tijd heeft om hem op te nemen. Voeg daarna de olijfolie toe en blijf een tiental minuten mixen tot er een mooi egaal deeg is gevormd. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het rusten in de koelkast gedurende 30 minuten.
Neem het deeg uit de koelkast. Rol het op een bebloemde werktafel tot een cilinder van ongeveer 4 cm dik. Snijd er plakjes af van 1 cm lang. Rol nu die plakjes deeg op je werktafel opnieuw tot een cilindervorm, dit keer van 0,5 cm dik. Snijd de cilinder in stukjes van 8 cm en vouw de deegstukjes in ovaalvorm. Herhaal tot het deeg op is.
Vul een kookpan met water en breng aan de kook. Plaats de deegstukjes in het water, niet te veel in één keer, en kook ze mee. Als de taralli boven komen drijven, zijn ze klaar. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken en drogen op keukenpapier.
Plaats de taralli op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de taralli ten slotte in een voorverwarmde oven op 170 °C gedurende 12 tot 15 minuten of tot ze licht goudbruin beginnen te worden. Laat ze afkoelen en serveer. Vergeet je goede glas wijn niet!
Extra benodigd
Mixer, plasticfolie
Opmerking
Taralli zijn zo'n 600 jaar geleden ontstaan in Puglia ter vervanging van brood, wat voor velen te duur was. Een typisch voorbeeld van cucina povera (keuken van de armen). Het recept voor deze aperitiefkoekjes uit Puglia is over de eeuwen heen fel geëvolueerd en bevat intussen vaak wijn en kruiden. Taralli zijn tegenwoordig overal in Italië te vinden. Serveer ze met een goed glas wijn.
Kookboek
Het recept 'Wijnkoekjes (taralli Pugliesi)' is afkomstig uit het kookboek...
Belinda's Italiaans bakboek
Belinda MacDonald
Wie 'Belinda's Italiaans bakboek' in huis haalt, hoeft voor lekkernijen niet meer de deur uit. Met meer dan 60 recepten schotelt Belinda MacDonald overheerlijke focaccia, schiacciata, pinsa Romana, grissini en pizza's met verschillende soorten deeg en
... lees verder © Uitgeverij Lannoo