Spinazietaart van filodeeg
- 6 personen
- 70 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 500 g wilde spinazie
- 1 eetlepel olie
- 6 lente-uitjes, fijngehakt
- 125 g feta, verkruimeld
- 90 g belegen kaas, geraspt
- 5 eieren, losgeklopt
- 16 vellen filodeeg
- 80 ml olijfolie
- 1 ei, losgeklopt, voor het bestrijken
- 1 eetlepel maan- of sesamzaad
Bereiden
Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet een ovenschaal van 25 x 30 cm in met olie. Was de spinazie grondig en hak hem fijn. Doe hem in een grote pan met alleen aanhangend water. Laat de spinazie in 2 minuten op laag vuur slinken. Laat afkoelen, druk het kookvocht eruit en spreid uit op een werkblad.
Verhit de olie in een kleine koekenpan en fruit de lente-uitjes 3 minuten, tot ze zacht zijn. Doe ze in een grote kom en voeg de spinazie, kazen en eieren toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer tot een egale massa ontstaat. Leg een vel deeg in de ovenschaal en laat het over de randen hangen. Dek de overige deegvellen af met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen. Bestrijk het deeg met olie. Leg er nog 7 van de deegvellen op; bestrijk ze allemaal licht met olie.
Spreid de vulling gelijkmatig over het deeg en vouw dan het overhangende deeg erover. Bestrijk de 8 resterende deegvellen met wat olie en leg ze op de taart. Stop het teveel aan deeg weg in de zijkanten, bestrijk de bovenkant met ei en bestrooi met maan- of sesamzaad. Bak de taart in 35-40 minuten goudbruin. Serveer direct.
Extra benodigd
Ovenschaal (25 x 30 cm)
Kookboek
Het recept 'Spinazietaart van filodeeg' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker hartig
diverse auteurs
Van hartige hoofdgerechten tot kleine hapjes - 'Lekker hartig' biedt recepten voor huisge-maakte taarten, quiches, flans, pasteien, broden en pizza's om te water... lees verder
© De Lantaarn