Baklava-custardtaart
- 8 punten
- 75 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de baklavavulling
- 75 g walnoten
- 60 g pistachenoten
- 80 g ahornsiroop
- 1 theelepel kaneel
- enkele druppels rozenwater (optioneel)
- voor de bodem
- 8 vellen filodeeg, ontdooid volgens de aanwijzingen op de verpakking
- 60 ml milde plantaardige olie, zoals zonnebloemolie
- voor de custardlaag
- 55 g maïzena
- 570 ml sojadrink
- 80 g ahornsiroop + extra voor het serveren
- 1 eetlepel agaragar
- 2 theelepels vanille-extract
- snuf zout
- snuf gemalen kurkuma, voor de kleur
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Hak de walnoten en pistachenoten in een foodprocessor tot grove kruimels en verwijder dan het mes. Voeg de ahornsiroop, kaneel en het rozenwater (als je dat gebruikt) toe en meng alles met een spatel. Zet opzij.
Voor de bodem: bekleed een taartvorm met bakpapier. Als het filodeeg dat je gebruikt rechthoekig is, verdeel het dan in de breedte in tweeën. Breng een eerste laag filodeeg in de taartvorm aan; de uiteinden van het deeg mogen boven de vorm uit steken. Bestrijk het deeg met de olie en voeg opnieuw een laag filodeeg toe. Verdeel dan een paar eetlepels (45-55 g) van de baklavavulling gelijkmatig over de taartbodem en leg de rest van het filodeeg erbovenop. Bak de taart 10-15 minuten in de oven, of tot het midden goudbruin is.
Voor de custard: doe de maïzena in een middelgrote, diepe steelpan en voeg sojadrink toe tot alles bedekt is. Klop tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de rest van de custardingrediënten toe en zet de pan op hoog vuur. Laat de custard 3 minuten koken; blijf roeren om ervoor te zorgen dat hij niet aan de bodem van de pan plakt. Zet het vuur dan middellaag en blijf nog zo'n 10 minuten roeren tot het mengsel een dikke, vla-achtige consistentie heeft. Pureer alles eventueel met een staafmixer glad als er nog klontjes in zitten, en laat de custard nog circa 15 minuten afkoelen.
Samenstellen: schenk de warme (dus niet hete!) custard langzaam over de taartbodem; maak het oppervlak eventueel mooi glad met de achterkant van een lepel. Laat de taart circa 30 minuten op kamertemperatuur staan en zet hem dan minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast.
Bestrooi de taart met de rest van de baklavavulling zodra de custard volledig is uitgehard en sprenkel er nog wat extra ahornsiroop over. Je kunt de taart in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of 1 maand in de vriezer bewaren.
Extra benodigd
Foodprocessor, taartvorm, bakpapier, staafmixer
Tip
Let op: nadat je de custard op de taart hebt aangebracht, moet je al te grote temperatuurwisselingen vermijden - anders barst de custard. En maak je geen zorgen als je filodeeg hier en daar breekt. Als je de hele taart met deeg bekleed hebt, valt dat niemand meer op.
Opmerking
Ik vind het altijd lastig om één favoriet recept uit te kiezen. Maar als het echt moet, kies ik deze baklavataart. Net als traditionele baklava bevat de taart veel noten, knapperig filodeeg en meerdere laagjes, maar ik heb er een eigen draai aan gegeven door er een laagje custard aan toe te voegen - de favoriete lekkernij uit mijn kindertijd. Het subtiele vleugje vanille en de zoete smaak van de custard vullen de traditionele baklavavulling perfect aan, en de eieren heb ik vervangen door maïzena, wat veel gemakkelijker te hanteren is.
Kookboek
Het recept 'Baklava-custardtaart' is afkomstig uit het kookboek...
Verrukkelijk vegan bakken
Anthea Cheng
De taarten, koekjes, muffins en repen in 'Verrukkelijk vegan bakken' maken instant blij! Tussen deze heerlijke creaties vind je plantaardige variaties op schwarzwalder-kirschtaart, blauwebessenmuffins en granaatappel-yoghurtcake. Als je uit wilt pakken zijn er... lees verder
© Uitgeverij Becht