Hot cross buns

9 kleine buns
bereiden

waardering 7,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 225 g tarwebloem, plus extra om te bestrooien
  • 100 g melk
  • 20 g verse gist
  • 25 g kristalsuiker
  • 50 g losgeklopt ei
  • 17 g zout
  • 3 g kardemompoeder
  • 22 g boter
  • voor de vulling
  • 80 g rozijnen, geweld
  • 2 g sinaasappelrasp
  • voor het kruis
  • 60 g tarwebloem
  • 50 g water
  • voor het glazuur
  • 50 g water
  • 40 g kristalsuiker

Bereiden

Meng de bloem, melk en verse gist door elkaar tot een deegje en laat 20 minuten rijzen.

Voeg vervolgens de suiker, het ei, zout en kardemom toe en kneed het deeg goed af. Voeg de boter toe en kneed tot een glad deeg. Kneed voorzichtig de vulling erdoor. Laat het deeg 20 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken en bol het glad op. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze 1 tot 2 cm van elkaar af. Laat 70 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Maak het papje voor het kruis door de ingrediënten met elkaar te mengen. Doe in een spuitzak. Meng ook de ingrediënten voor het glazuur door elkaar en breng dit aan kook. Laat het glazuur afkoelen.

Spuit op elk bolletje een kruis. Zet de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur naar 210 °C en bak de bolletjes in 15 minuten. Bestrijk de hot cross buns na het bakken met het glazuur.

Extra benodigd

Bakpapier, spuitzak

Kookboek

Het recept 'Hot cross buns' is afkomstig uit het kookboek...

Broodbijbel

Meester Boulanger en gepassioneerd broodbakker Hiljo Hillebrand neemt je mee in de wereld van het brood. Leer hoe je thuis de lekkerste broden uit de oven tovert. Van ambachtelijke desembroden tot krokante kaasbolletjes en van een feestelijk paasbrood

... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Simone van den Berg

Overig brood tips

Reacties op dit recept

  • Merel Vanmorgen gemaakt en benieuwd of de hoeveelheid zout (17g) klopt. Ik vond het brood erg zout (en had langer nodig om te laten rijzen). Alvast bedankt!