Schiacciata met druiven
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 400 g 00-bloem
- 20 g bakkersgist
- extra vergine olijfolie
- 2 trossen blauwe druiven
- 150 g suiker
Bereiden
Maak eerst het brooddeeg. Vorm van de bloem op het aanrecht een bergje en maak er een kuiltje in. Los de gist op in een paar eetlepels lauw water en giet het met een paar eetlepels olie in het kuiltje. Begin te kneden en voeg steeds wat water toe tot het een elastisch deeg is geworden dat niet meer plakt (totaal ca. 200 ml water). Leg de deegbal in een met olie ingevette kom, bedek met een doek en laat ca. 1½ uur rijzen; het volume moet verdubbelen. Werk dan nog een lepel olie door het deeg.
Verdeel het deeg in tweeën en druk een van de stukken in een rechthoekig, royaal met olie ingevet bakblik van 25 x 30 cm.
Verdeel de helft van de druiven erover, druk ze in het deeg en bestrooi ze ruim met suiker. Bedek alles met het tweede stuk deeg, druk het goed uit en duw de randen goed dicht. Bestrooi het geheel met de rest van de druiven en de suiker en bedruppel met olie. Laat het opnieuw 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor tot 190 °C en bak de schiacciata 40-45 minuten of tot het brood goudbruin en knapperig is. Geef het warm of koud.
Extra benodigd
Bakblik (25 x 30 cm)
Kookboek
Het recept 'Schiacciata met druiven' is afkomstig uit het kookboek...
Eet, proef en beleef Toscane
Giulia Scarpaleggia
In dit kookboek geeft foodblogger Giulia Scarpeleggia meer dan 100 Toscaanse familierecepten prijs: van brood tot pasta, van soep tot desserts uit de... lees verder
© Kosmos Uitgevers