Gebakken scholfilet met sushi en soja-misosaus
- 4 personen
- 75 min
- waardering 7,6
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vis
Ingrediënten
- 100 g miso (toko of biowinkel)
- 100 g yuzo (toko, of een combi van mandarijnen- en citroensap)
- 300 g Japanse soja (bijvoorbeeld Kikoman)
- 400 ml kokosmelk
- 400 ml groentenbouillon
- 250 g ketan rijst ('plakrijst', toko)
- 4 grote spinaziebladeren
- 10 g sesamzaad, geroosterd
- 2 blikjes schelvislever
- 6 scholfilets
- bloem
- paneermeel
Bereiden
Klop de miso, yuzo en soja door elkaar totdat een dikke vloeibare saus ontstaat. Breng de kokosmelk en de bouillon aan de kook. Voeg rijst toe en breng het weer aan de kook. Laat de rijst op een vlamverdeler rustig doorkoken totdat alle vocht is opgenomen. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Proef de rijst als alle vocht is opgenomen op gaarheid. Het moet een kleverige substantie worden waarin de korrel nog te herkennen is. Laat de rijst afkoelen.
Blancheer ondertussen de spinaziebladeren. Ze moeten heel blijven, maar wel een beetje slap worden zodat ze bewerkbaar zijn. Dep ze droog met keukenpapier en leg er 2 op een sushimatje met de raakvlakken over elkaar. Gebruik als alleen kleine bladeren voorhanden zijn meer bladeren, leg ze dan aan en over elkaar.
Rol tussen 2 plastic velletjes (slagersplastic, gebruik geen klingfolie) de sushirijst uit tot een paar mm dikte. Leg het rijstmatje op de spinazie, bestrooi de rijst met sesamzaad. Leg de schelvislever erop en rol op tot een sushirol. Maak op dezelfde wijze een tweede rol. Snijd uit iedere rol 6 kleine sushi's.
Snijd de scholfilets in de lengte doormidden tot 12 halve filets. Haal de filets door een mengsel van evenveel bloem als paneermeel met wat zout en peper en bak ze in boter gaar. Rangschik per persoon 3 filets en 3 sushi's op een bord en maak elk bord af met 3 streepjes soja-misosaus.
Extra benodigd
Sushimatje, slagersplastic
Opmerking
'Dit is een zelf verzonnen sushi die alleen wat vorm betreft te vergelijken is met de Japanse sushi.' - Han Schuiten
Bron
Het recept 'Gebakken scholfilet met sushi en soja-misosaus' wordt je aangeboden door chef Han Schuiten van restaurant De Witte Uyl.