De beste avocadotoast ever

  • 1 persoon
  • 15 min
  • waardering 8,3
  • Ontbijt
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • een kneepje limoensap
  • een snuf gemalen komijn
  • een snuf pul biber (milde Turkse chilivlokken)
  • 2 sneden van je favoriete brood
  • olijfolie
  • 10-12 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 kopje (40-50 ml) sterke espresso
  • een klein stukje chocolade met 90% cacao

Bereiden

Halveer de avocado, schep het vruchtvlees uit de schil en prak het grof met een vork. Maak op smaak met een kneepje limoensap, een snuf komijn, pul biber en zout - meng dit alles zo behoedzaam mogelijk door de avocado, zodat het geen gladde puree wordt.

Rooster het brood in een broodrooster of op een grillpan. Verdeel de geprakte avocado over de sneetjes toast.

Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan op hoog vuur en bak hierin de gehalveerde tomaatjes tot ze beginnen te blakeren. Schenk er de espresso over, bestrooi met wat zout en peper en laat nog een half minuutje op het vuur staan. Verdeel de warme tomaatjes inclusief hun vocht over de avocadotoast. Rasp er met een fijne rasp een heel klein beetje chocolade over. Val meteen aan.

Opmerking

'In een interview met de Italiaans-Britse kok Giorgio Locatelli - precies, die leukerd! - las ik over zijn favoriete ontbijt, iets dat hij in Mexico had opgepikt: een stuk avocado belegd met gebakken tomatillo, een gebakken eitje en geraspte rauwe cacaobonen. Hoe dit gegeven vervolgens heeft geleid tot onderstaand recept is een (te) lang verhaal, maar dat neemt niet weg dat ik Giorgio graag de schuld geef van deze nieuwe verslaving. Het klinkt misschien gek, maar probeer het maar eens. Die koffie en chocola zorgen samen met de tomaatjes voor een gigantische smaakexplosie. Er kan trouwens ook nog een gebakken eitje bij, maar nodig is dat niet.' - Janneke Vreugdenhil

Het recept 'De beste avocadotoast ever' is afkomstig uit het kookboek We love groente van Janneke Vreugdenhil. © Uitgeverij Podium

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Janneke Vreugdenhil recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!