Twixen
- 12 stuks
- 225 min
- waardering 7,5
- Hapje
- Amerikaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 80 g bloem
- 40 g fijne kristalsuiker
- 50 g koude boter
- 75 g pure chocola (70-80%)
- 75 g melkchocola + 15 g extra voor de garnering
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Zet het blikje melk (zonder papier) in een pan met ruim koud water tot het ruim onder staat. Breng rustig aan de kook, laat dan met deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Draai halverwege het blikje een keer om. Check of er nog genoeg water in de pan zit. Haal het blikje uit het water en laat helemaal afkoelen.
Meng voor de koekjes bloem en suiker in een kom. Voeg de boter in blokjes toe en wrijf tussen je vingers tot kruimels. Kneed dan snel tot een samenhangend deeg. Rol/duw uit op een vel bakpapier tot 10 x 18 cm. Leg minstens 15 minuten in de koelkast. Hevel met papier en al over op een bakplaat. Snij met een mes alvast in 12 repen van 10 x 1½ cm. Losmaken hoeft niet.
Bak in het midden van de oven lichtgekleurd in circa 15 minuten. Haal uit de oven, snij de repen meteen los en laat helemaal afkoelen.
Meng de helft van het blikje met een ferme snuf zout. Spuit met een spuitzak op elk koekje een dikke streep karamel. Laat in de koelkast 10 minuten opstijven. Smelt de 2 soorten chocola samen au bain-marie. Hou elk koekreepje boven de kom en bedek aan alle kanten met chocola. Ja, dat is even een geklieder. Strijk de zijkanten en onderkant glad en laat op een rooster in de koelkast even opstijven.
Smelt de extra melkchocola en zwieber met een lepeltje dunne lijntjes over de repen.
Extra benodigd
Bakpapier, spuitzak
Tips
Dulce de leche is de luie karamelmethode: kwestie van een blikje koken in een pan water, dan verandert de zoete melk vanzelf in dikke, boterige karamel. In de koelkast wekenlang houdbaar. Pas op: te warm deeg loopt erg uit in de oven. En altijd vooraf insnijden, anders breekt straks alles in stukken. Neem in plaats van gewone melkchocola er één met zoute karamel voor extra sterk effect.
Opmerking
'Een dingetje van niks, die twix: koekjesreep, laagje karamel, chocolade, en dan met z'n tweeën in een zakje. Doe eens gek, maak ze zelf! En dan met zoute karamel volgens de luie blikjesmethode.' - Karin Luiten
Kookboek
Het recept 'Twixen' is afkomstig uit het kookboek...
Het grote oven handboek
Koken met Karin
Koken met Karin laat je in dit boek zien hoe je álles uit je oven kunt toveren. Van quiches, brood, pasta en groot vlees tot taart, cake, gebakjes, koekjes en toetjes. 'Het grote oven handboek' bevat ruim 150 recepten, de helft hartig, de helft zoet... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira