Malabar viscurry
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Indiaas
- Vis
Ingrediënten
- 150 g verse (of vers ingevroren) geraspte kokos (o.a. toko)
- ½ theelepel kurkumapoeder
- 1 eetlepel Kashmirichilipoeder (o.a. toko)
- 2 eetlepels fijngehakte gemberwortel
- 1 groene chilipeper, fijngehakt
- 3 gedroogde kokumschillen (kokum peel, o.a. online) of 2 theelepels tamarindepasta
- 500 g kabeljauw of een andere stevige witvis, zoals heilbot of leng, in middelgrote stukjes
- 1 eetlepel koolzaadolie
- 1 theelepel zwart mosterdzaad (o.a. toko)
- 10 curryblaadjes (o.a. toko)
- 3 sjalotjes, in dunne reepjes
Bereiden
Pureer de kokos en het kurkumapoeder tot een fijne pasta of een poeder en zet apart.
Breng 500 ml water aan de kook, bij voorkeur in een aardewerken stoofpot. Voeg het kokosmengsel, het chilipoeder, de gemberwortel, de groene chilipeper en de kokumschillen of de tamarindepasta toe en laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg de vis toe en laat met een deksel op de pan nog 7 minuten zachtjes koken, tot de vis net gaar is. Laat de vis niet te lang garen, want dan valt hij uit elkaar.
Verhit intussen de koolzaadolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het mosterdzaad toe aan de hete olie en bak 30 seconden, tot de zaadjes beginnen te knetteren. Zet het vuur lager, voeg de curryblaadjes en de sjalot toe en bak tot de sjalot zacht en lichtbruin is. Sprenkel over de curry. Je kunt het zo laten als garnering of de aromatische olie door de curry roeren. Breng indien nodig op smaak met zout en serveer.
Opmerking
Een van de waardevolste dingen die ik tijdens mijn bezoeken aan de zuidkust van India heb geleerd is de magere bereidingswijze van hun heerlijke viscurry's. Er komt amper olie aan te pas omdat veel van de aromatische ingrediënten gewoon in water tot een heerlijke saus worden gekookt. Hoewel je voor dit recept de kokum (een tropische vrucht, verwant aan mangosteen) door tamarindepasta kunt vervangen, wordt het traditioneel met kokum gemaakt en zo vind ik het het lekkerst.
Kookboek
Het recept 'Malabar viscurry' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy Compleet
Dan Toombs
De beste Indiase (curry)recepten gebundeld: meer dan 160 beproefde en een toegift van 50 nieuwe recepten ineen, van Dan Toombs (a.k.a. The Curry Guy). 'The Curry Guy Compleet' geeft je niet alleen de meest lekkere receptuur, het is bovendien... lees verder
© Good Cook