Frittata met daslook en shiitake
bereiden
Ingrediënten
- een combinatie van seizoensgroenten, zoals een flinke handvol daslook en een klein handje shiitake
- extra vergine olijfolie of ghee
- 1 ui, in plakjes
- 6 eieren van weidekippen
- 5 teentjes knoflook, dun in de lengte gesneden
Bereiden
Snijd de meeste stelen van de daslook weg, maak een bos van de bladeren en snijd deze grof met een scherp mes. Bewaar de bloemetjes.
Snijd de shiitake in vrij kleine stukjes, want ze behouden hun vorm tijdens het bereiden.
Verhit wat olijfolie of laat een paar klontjes, of 2-3 eetlepels, ghee smelten in een veelgebruikte, gietijzeren koekenpan en begin de ui te fruiten boven middelhoog vuur tot hij zacht wordt. Voeg nu de paddenstoelen toe en bak ze circa 5 minuten mee. Roer af en toe.
Doe de daslook in de pan, roer hem door de olijfolie of ghee en wacht tot hij slap wordt, na circa 2-3 minuten. Neem de pan van het vuur om af te koelen.
Klop de eieren even, niet langer, in een grote schaal tot ze zijn vermengd en doe er zout en zwarte peper bij. Roer de afgekoelde daslook met de ui en de paddenstoelen erdoor evenals de plakjes knoflook.
Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en zet hem weer op middelhoog vuur. Laat opnieuw wat olijfolie of een flinke klont, of circa 2 eetlepels, ghee smelten. Is de vetstof heet, giet dan het eimengsel in de pan. Laat het een paar minuten bakken en stollen, houd de pan dan een beetje schuin, til de rand van de frittata op met een spatel en laat het vocht eronder lopen. Doe dit rondom, zodat de frittata een verhoogde rand krijgt en er nauwelijks vocht in het midden overblijft.
Leg een overstekend bord op de pan en keer het geheel voorzichtig en snel om. Doe nog een klein beetje olijfolie of een stukje ghee in de pan, laat dit smelten en laat dan de frittata van het bord in de pan glijden om de onderkant te bakken. Dit duurt circa 2 minuten.
Je kunt de bovenkant van de frittata ook in de oven afbakken, maar gebruik dan wel een ovenvaste koekenpan. Bak de frittata eerst op het fornuis en zet de pan daarna in een hete oven of onder de grill.
Strooi de bloemetjes erover en dien de frittata op met verse tomaten, die je in plakjes of in vieren hebt gesneden en waaraan je wat zout en goede olijfolie hebt toegevoegd. Of knoflook-tomatensaus. Frittata is koud ook heerlijk.
Opmerking
'Een frittata is een omelet en vormt een perfecte basis voor verse seizoensgroenten, paddenstoelen en kruiden. Bovendien is een frittata een ideale gelegenheid om veel weide-eieren te eten. Het principe is simpel: kies een combinatie van hele verse seizoensgroenten, zoals daslook met shiitake, of spinazie met prei, of tuinboontjes met peterselie, of nieuwe aardappels met veel lente-uitjes, bak deze groenten eventjes aan en roer ze door de eieren. Giet het geheel dan in een pan en bak de omelet.' - Nick Barnard
Kookboek
Het recept 'Frittata met daslook en shiitake' is afkomstig uit het kookboek...
Eat Right
Nick Barnard
'Eat Right' is een moderne kijk op de traditionele benadering van voeding. Meer dan 100 heerlijke en toegankelijke recepten, en volop eenvoudige technieken... lees verder
© Unieboek | Het Spectrum