Kaassoufflé

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,7obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels zachte boter, om te bestrijken
  • 4-6 eetlepels paneermeel
  • 120 g eiwit (ca. 4 middelgrote eiwitten)
  • enkele druppels citroensap
  • voor de kaassaus
  • 60 g eierdooiers (ca. 3 middelgrote eierdooiers)
  • 1 volle theelepel dijonmosterd
  • flinke snuf cayennepeper, nootmuskaat en zout
  • 20 g tarwebloem
  • 250 ml melk
  • 100 g gruyère of belegen Comté, of een belegen harde kaas naar keuze, geraspt

Bereiden

Doe voor de kaassaus de eierdooiers in een kom en voeg de mosterd, cayennepeper, nootmuskaat en zout toe. Klop dit tot een lichtgekleurde, dikke massa en klop er dan de bloem door. Breng de melk in een pan aan de kook en schenk deze in een dun stroompje bij het eimengsel; klop de hele tijd flink.

Schenk het mengsel in een schone pan op matig vuur en klop voortdurend; schraap langs de zijkant en over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Neem de pan van het vuur zodra de saus dik begint te worden en er een paar luchtbellen aan het oppervlak verschijnen.

Meng de geraspte kaas erdoor en breng de saus naar wens op smaak. Hij mag best goed gekruid zijn, want er worden nog eiwitten aan toegevoegd. Dek het oppervlak van de saus af met plasticfolie en zet hem minstens 45 minuten in de koelkast (je kunt de saus tot dit punt 1 of 2 dagen van tevoren maken).

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet 4 ramekins in met de boter ; doe dit met opwaartse bewegingen, van de bodem naar de bovenkant toe. Controleer of de gehele binnenkant van elk vormpje met boter is bedekt en voeg dan een volle eetlepel paneermeel toe. Draai elke vormpje rond zodat de binnenkant gelijkmatig met paneermeel wordt bedekt.

Klop de eiwitten in een schone glazen of metalen kom stijf met een snufje zout en het citroensap. Klop de koude kaassaus glad. Meng eerst de helft van de eiwitten gelijkmatig door de kaassaus en schep dan de rest erdoorheen.

Verdeel het mengsel over de ramekins en klop met de bodem van elk vormpje op het werkvlak om luchtbellen te verwijderen. Strijk het oppervlak van elke soufflé glad met een spatel (of met de botte kant van een gewoon mes). Controleer de zijkant van de ramekins op druppels en verwijder deze, want anders verbranden ze. Om de soufflés te helpen rijzen strijk je met je duim rond de bovenrand van elke ramekin, zodat er een geultje ontstaat.

Zet de ramekins direct in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C. Bak de soufflés 15-20 minuten of tot ze met twee derde in omvang zijn toegenomen en een beetje wiebelen als je ze schudt. Serveer ze meteen.

Extra benodigd

Plasticfolie

Tip

Meng voor meer smaak een flinke snuf komijn, cayennepeper, gedroogde oregano of fijngehakte tijm of rozemarijn door het paneermeel.

Kookboek

Het recept 'Kaassoufflé' is afkomstig uit het kookboek...

Chez Rachel

In de kleinste keuken van Parijs kookt een Engelse met bijzonder veel talent: Rachel Khoo. Met haar frisse kijk op de Franse keuken en een uitzonderlijk... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Soufflé tips