Soufflé met geroosterde paprika en rozemarijn
bereiden
Ingrediënten
- 1 rode paprika, in 8 stukjes gesneden
- 1 oranje paprika, in 8 stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 65 g boter
- 2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
- 50 g bloem
- 300 ml melk
- 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn
- 125 g provolone, Gruyère of extra belegen kaas, geraspt
- 4 eieren, gesplitst
- aangemaakte rucolasalade, voor het serveren
Bereiden
Leg de stukjes paprika met de velkant boven in een grillpan. Strooi er de knoflook over en besprenkel met de olie. Grilleer 8-10 minuten tot het vel geblakerd is en de paprika's zacht zijn. Draai de paprika's om Besprenkel ze met de azijn, leg er aluminiumfolie over en laat ze afkoelen.
Vet intussen een middelgrote souffléschaal van 15 cm doorsnee en 9 cm diep in met wat boter. Bestrooi de schaal dan met de Parmezaanse kaas, houd de vorm schuin en tik hem dan zachtjes en al draaiend op het werkvlak, zodat de binnenkant helemaal met de kaas wordt bedekt. Bind er een soufflékraagje omheen dat 7 cm boven de rand van de schaal uitsteekt. Knip hiervoor een stuk bakpapier uit dat iets langer is dan de omtrek van de vorm. Vouw het in de lengte dubbel zodat het sterk genoeg is om de soufflé te steunen. Vouw het papier zodanig om de buitenkant van de vorm dat het boven de rand uitsteekt, maar niet meer dan 7 cm. Bind de soufflékraag met een stuk keukengaren vast.
Laat in een pan de rest van de boter smelten. Roer er de bloem door en laat 1 minuut bakken. Roer er geleidelijk de melk door. Breng al roerend aan de kook en laat tot een dikke, gladde saus koken.
Neem de pan van het vuur en schep er de rozemarijn en geraspte kaas door. Klop er de eierdooiers en wat zout en peper door. Leg er het deksel op en laat afkoelen.
Trek met behulp van een klein, scherp mes het vel van de paprika's. Snijd het vruchtvlees in reepjes en schep die door de afgekoelde saus. Klop de eiwitten tot stevige, licht vochtige pieken. Vouw een grote lepel eiwit door de afgekoelde witte saus om die wat luchtiger te maken. Spatel er dan de rest van het eiwit door.
Schep het mengsel in de voorbereide souffléschaal. Zet 25-30 minuten in een op 190 °C voorverwarmde oven tot de soufflé mooi gerezen is, de bovenkant bruin is en het midden net niet helemaal gestold is.
Knip snel het kraagje van de vorm los en trek er voorzichtig het papier af. Schep de soufflé op borden. Serveer met een aangemaakte rucolasalade.
Extra benodigd
Aluminiumfolie, bakpapier, keukengaren
Tip
Deze soufflé met reepjes geroosterde rode en oranje paprika en op smaak gebracht met rozemarijn en knoflook is samen met een kom dampende soep 's winters of met een lichte zomerse salade 's zomers ideaal als weekendlunch.
Kookboek
Het recept 'Soufflé met geroosterde paprika en rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...
De kunst van het soufflé maken
Sara Lewis
Dit boek maakt een einde aan de illusie van de onmaakbare soufflé en laat zien dat het in wezen niet zo moeilijk is er een te maken. Alles dat nodig is zijn de juiste... lees verder
© Good Cook