Gestoofde artisjokken
- 4 personen
- 30 min
- waardering 8,3
- Voorgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 kilo kleine artisjokken (petit violet)
- citroensap
- 100 ml olijfolie
- 4 fijngehakte tenen knoflook
- 2 kleingesneden sjalotten
- takje tijm
- takje rozemarijn
- 2 takjes munt
- 1 laurierblad
- 100 ml droge witte wijn
Bereiden
Verwijder de buitenste blaadjes van de artisjok en snijd dan voorzichtig de blaadjes onderaan bij, totdat je ziet dat de bloem geel/lichtgroen wordt. Laat de steel zitten, snijd alleen een heel klein stukje van het uiteinde af. Stelregel is eigenlijk dat alles wat donkergroen is aan de artisjok, hard en oneetbaar is.
Snijd de bovenkant eraf, ook daar tot aan het geel/lichtgroen. Leg ze in een bak water waaraan wat citroensap is toegevoegd om te voorkomen dat ze verkleuren.
Breng een pan water aan de kook, leg de artisjokken erin en wacht tot het water weer aan de kook komt. Laat 1 minuut doorkoken en giet ze dan af.
Zorg dat er een grote, wijde pan met dikke bodem klaarstaat. Verhit daarin de olijfolie, knoflook, sjalotten, tijm, rozemarijn, munt en laurierblad. Bak dit even aan.
Voeg de artisjokken toe en zout en peper naar smaak (eventueel rode peper als je ze wat pittiger wilt). Giet er de droge witte wijn bij en breng aan de kook. Laat het geheel, afgedekt, 5 minuten koken op middelhoog vuur. Controleer met de punt van een mes of de artisjok gaar is. Zo niet, laat dan nog een minuut langer koken.
Leg ze op een schaal. De artisjokken kunnen warm en koud gegeten worden. Bestrooi met fijngehakte peterselie en giet er wat mooie olijfolie over.
Kookboek
Het recept 'Gestoofde artisjokken' is afkomstig uit het kookboek...
Altijd zondag
Wil Demandt
Tot op de dag van vandaag is Wil Demandt bezig met koken, eten en lezen en schrijven over eten. In 'Altijd zondag' heeft hij, onder redactie van Jonah Freud, voor eens en voor altijd zijn onnavolgbare nalatenschap opgetekend... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: Annemarijne Bax