Zuurkoolsandwich
- 3 personen
- 30 min
- waardering 8,5
- Lunchgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 280 g jackfruit (uit pot of blik), uitgelekt en afgespoeld,
- 1 eetlepel tamari (of sojasaus)
- 1½ eetlepel ahornsiroop
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- ½ theelepel kokosolie
- 1 sjalot, fijngesneden
- 4 eetlepels tahin
- 2 theelepels mosterd
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 6 sneetjes zuurdesem- of glutenvrij brood
- 4 augurken, in plakken
- 100 g zuurkool
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Trek de jackfruit in stukjes en doe in een bakje. Marineer met de tamari, 1 eetlepel ahornsiroop, paprikapoeder, komijn en een snuf peper.
Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin het sjalot in 2 minuten glazig. Voeg de jackfruit toe en bak 5 minuten op.
Spreid de jackfruit vervolgens uit over de bakplaat en rooster ongeveer 15 minuten in de oven.
Maak een dressing door de tahin, mosterd, 1 eetlepel water, kurkuma, ½ eetlepel ahornsiroop en evt wat zout en peper goed door elkaar te roeren.
Rooster de boterhammen. Besmeer elke boterham met de tahin-dressing.
Leg plakjes augurken op de helft van de boterhammen. Verdeel daarboven de jackfruit. Maak af met de zuurkool en doe dan de andere boterham er bovenop.
Extra benodigd
Bakpapier
Opmerking
Broodje zuurkool, winterser kun je het niet krijgen toch? Normaal zit daar een dikke plak (been)ham of een hotdog tussen. Maar daar hebben we iets anders op bedacht, jackfruit! Jackfruit is een Aziatische vrucht en wordt steeds populairder als vleesvervanger. Ondanks dat het een vrucht is kun je het heel goed kruiden en heeft het een stevige bite, daarom verleent het zich geweldig om een soort plantaardige pulled pork van te maken. Je kunt jackfruit vinden in pot of blik bij de toko. De gele variant is rijp en zoet, deze staat vaak op suikerwater. Voor dit gerecht wil je de groene variant gebruiken, die is lekker vlezig.
Kookboek
Het recept 'Zuurkoolsandwich' is afkomstig uit het kookboek...
Veganbijbel
Tessa Moorman (The Green Happiness)
Met meer dan 150 gerechten laat Tessa Moorman van The Green Happiness in 'Veganbijbel' de oneindige mogelijkheden van de plantaardig eten zien. Van bietenburgers tot chocolademousse en van pompoenlasagne tot kaneelbroodjes... lees verder
© Carrera culinair. Beeld: Jorian Lub