Zuurkool met gegrild Zeeuws spek
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,2
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 2 eetlepels roomboter
- 1 ui, grof gesnipperd
- 500 g zuurkool
- 1 eetlepel suiker
- 5 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 100 ml (bok)bier
- 1 grote appel, in 8-10 partjes
- 200 g Zeeuws spek, in plakken van ½ cm dik
- 1 verse rookworst
Bereiden
Verhit de boter in een hapjespan. Fruit de ui 5 minuten en voeg dan de zuurkool, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed en voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk het bier erbij en leg de partjes appel bovenop de zuurkool.
Leg een deksel op de pan en stoof het geheel in 30 minuten gaar. Schep de zuurkool nu en dan om. Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop de zuurkool mee.
Verhit de grillpan. Leg de plakjes spek in de pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de zuurkool met het spek ernaast.
Extra benodigd
Grillpan
Tip
Door het gebruik van Zeeuws spek in plaats van klassiek zuurkoolspek wordt deze zuurkoolschotel met appel ineens heel bijzonder. Zeeuws spek is gemarineerd, dan langzaam gegaard en vervolgens krokant geroosterd waardoor het zijn bijzondere smaak krijgt. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gebraden fazant: een verrukkelijke combinatie. Maak ook eens een Nederlandse BLT-sandwich met Zeeuws spek, kropsla en tomaat.
Kookboek
Het recept 'Zuurkool met gegrild Zeeuws spek' is afkomstig uit het kookboek...
Lekker Hollands (mid-price editie)
Yolanda van der Jagt
In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder
© Mo'Media