Zuurkool uit de Elzas
- 6 personen
- 105 min
- waardering 8,1
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 2 grote uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 eetlepels ganzenvet of reuzel (slager)
- 1 theelepel karwijzaad (kummel)
- 1 theelepel korianderzaad, fijngewreven in een vijzel
- 5 takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 10 jeneverbessen, gekneusd
- 500 ml droge witte wijn uit de Elzas
- 1½ kg zuurkool uit het vat
- 1½ kg vastkokende aardappelen (Rozeval, Nicola of Charlotte)
- vleesgarnituur (250-400 g per persoon)
- rookworst
- Frankfurter worst
- bloedworst
- gerookt spek, in plakken van ½ cm
- casselerrib, in plakken van ½ cm
- Dijon mosterd
Bereiden
Laat de uien en knoflook in een pan in het ganzenvet of de reuzel heel zachtjes bakken tot ze glazig zijn, maar niet bruin.
Voeg de kruiden en specerijen toe en warm ze een paar minuten mee. Blus het geheel af met de wijn.
Leg de zuurkool op het uienkruidenmengsel. Als de zuurkool muf ruikt of erg zout is, spoel hem dan kort af onder de koude kraan. Vul de pan met water tot driekwart van de hoogte van de zuurkool. Laat de zuurkool 45 minuten stoven, roer dan alles om en laat hem vervolgens nog eens 45 minuten stoven. Let op: de zuurkool hoort vers te zijn; gebruik dus die uit het vat.
Elzasser zuurkool eet je niet met puree maar met aardappelen. Het staat goed om de aardappel te tourneren (als een tonnetje te snijden).Voeg om te voorkomen dat de aardappel tijdens het koken uit elkaar valt een druppeltje azijn of witte wijn aan het kookwater toe.
Laat de rookworst en Frankfurter wellen in water dat tegen de kook aan wordt gehouden. De bloedworst bak je enkele minuten om en om. Het spek en de casselerrib laat je de laatste 10 minuten meewarmen op de zuurkool.
Leg de zuurkool op een grote schaal en schik het vleesgarnituur en aardappelen eromheen. Serveer er de mosterd bij.
Kookboek
Het recept 'Zuurkool uit de Elzas' is afkomstig uit het kookboek...
De perfecte kok
Marcus Polman
Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit... lees verder
© Mo'Media