Choucroute (zuurkool uit de Elzas)
- 4 personen
- 255 min
- waardering 8,4
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vlees
Ingrediënten
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 g spek of bacon, in reepjes gesneden
- 1 kg zuurkool, afgespoeld en uitgeknepen
- 1 groene appel, geschild en grof geraspt
- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 8 krieltjes of nieuwe aardappelen, gehalveerd
- 400 g varkensschouder, in plakken van 1 cm
- 2 braadworsten, in dikke plakken
- 6 kruidnagels
- 12 jeneverbessen
- 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
- 375 ml witte wijn, bijvoorbeeld riesling
- mosterd en roggebrood, voor erbij
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 120 °C.
Verhit de olie in een grote vuurvaste ovenschaal op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door.
Doe de ui en knoflook in de ovenschaal en fruit 4 minuten, tot alles zacht en glazig is. Schep in de kom met de zuurkool en meng.
Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, samen met de aardappelen en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper.
Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en zet 4 uur in de oven, totdat het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.
Variatietip
Je kunt voor dit robuuste gerecht uit de Franse Elzas prima andere soorten varkensvlees gebruiken, zoals varkensschenkel of lekkere worstjes.
Bereiding in de slowcooker
Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit 4 minuten, tot ze zacht en glazig zijn. Schep in de kom met de zuurkool en meng. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de slowcooker, samen met de aardappels en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper. Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en laat 4 uur op de hoge stand garen tot het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.
Kookboek
Het recept 'Choucroute (zuurkool uit de Elzas)' is afkomstig uit het kookboek...
Slow cooked
Olivia Andrews
In 'Slow cooked' staan 100 recepten die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Van soep, de ultieme bolognese en vegetarische... lees verder
© Good Cook