Asperges met spaghetti, truffelkrullen en Parmezaanse kaas
- 4 personen
- 40 min
- waardering 7
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 800 g witte asperges, geschild
- 400 g groene asperges
- 20 g truffel, in flinterdunne plakjes
- 400 g spaghetti
- Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiden
Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 centimeter en gaar ze volgens het basisrecept (zie onderstaand 'basisrecept asperges').
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Til de asperges met de theedoek uit het kooknat en laat ze goed uitlekken.
Leg de stukjes asperges in een diep bord, leg er nestjes spaghetti op, leg er de plakjes truffel op en strooi er royaal Parmezaanse kaas over.
Basisrecept asperges
Zet de asperges in koud water en ververs het water regelmatig. In een paar uur tijd zuigen de scheuten zich vol water waardoor ze weer mals en sappig worden.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer drie centimeter onder het kopje naar het uiteinde toe. Snij de uiteinden, die een beetje houtig zijn, eraf. Leg de schillen en afgesneden kontjes op de bodem van een ruime pan. Leg een schone en goed uitgespoelde theedoek op de schillen en kontjes om die gescheiden te houden van de aspergescheuten. Leg de scheuten op de theedoek en vouw de theedoek dicht.
Giet zo veel water in de pan dat de asperges volledig onder water staan. Voeg 20 g zout toe. Sluit de pan en breng het water aan de kook. Draai het vuur lager zodat het water nog net borrelt en laat de asperges (afhankelijk van de dikte) 4 tot 8 minuten tegen de kook aan garen. Haal de pan dan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten doorgaren. (Blancheer groene asperges in 3 minuten beetgaar en in 5 minuten tot zachte asperges - laat groene asperges niet doorgaren.) Controleer of de asperges gaar zijn door met een vork in het ondereinde te prikken. Ondervindt de vork geen weerstand, dan is de asperge perfect gaar. Til met de theedoek de asperges uit het water en laat ze uitlekken.
Kookboek
Het recept 'Asperges met spaghetti, truffelkrullen en Parmezaanse kaas' is afkomstig uit het kookboek...
Het aspergeboek
Herman van Ham & Wiel Basten
Het enige complete boek dat de herkomst, teelt en bereiding van deze exquise groente beschrijft. Iedere beginner kan met het basisrecept en de eenvoudige... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck