Aubergine met gehakte biefstuk

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 6 takjes munt, de blaadjes eraf geplukt en fijngehakt
  • 6 takjes platte peterselie, de blaadjes eraf geplukt en fijngehakt
  • 4 bosuitjes, fijngehakt
  • 5 rijpe trostomaten, fijngehakt
  • 2 sneetjes oud brood
  • knoflookolie
  • citroensap
  • 300 g biefstuk
  • olijfolie

Bereiden

Pof de aubergines. Dit kan op meerdere manieren; 30 minuten op een niet te heet gestookte barbecue, of leg ze in een oven van 200 °C. Keer ze regelmatig. Als ze zacht aanvoelen, zijn ze gaar. Of prik er met een satéprikker in, als je die er makkelijk in prikt, is de aubergine gaar.

Houd wat van de munt en peterselie apart en meng de rest met de bosuitjes en tomaten. Snijd het brood in kleine blokjes en meng met wat knoflookolie. Bak de stukjes brood in een koekenpan zonder boter of olie in een paar minuten knapperig, of zet ze in de oven bij de aubergines tot de blokjes iets kleuren en knapperig zijn. Hak ze fijn.

Snijd de gare aubergines in de lengte doormidden. Schep of snijd het meeste vruchtvlees eruit, maar probeer de buitenkant heel te houden. Hak het vruchtvlees fijn en laat afkoelen in een zeef.

Meng het afgekoelde vruchtvlees van de aubergine met het tomatenmengsel. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Als het erg vochtig is, laat het aubergine-tomaatmengsel dan nog even uitlekken in een zeef (het is niet lekker als het te nat is).

Snijd ondertussen de biefstuk in dunne plakjes, vervolgens in smalle reepjes en daarna in zeer kleine blokjes. Hak het eventueel nog fijner, maar bij goed vlees is dat niet nodig. Meng de bieftartaar met het aubergine-tomaatmengsel en verdeel het mengsel over de auberginehelften. Bestrooi met de croutons en wat grof zeezout, besprenkel met olijfolie, strooi de achtergehouden kruiden erover en serveer meteen.

Kookboek

Het recept 'Aubergine met gehakte biefstuk' is afkomstig uit het kookboek...

We love beef

Alain Caron & Richard van Oostenbrugge

In dit kookboek laten Alain Caron en Richard van Oostenbrugge zien hoe veelzijdig én veelomvattend een rund is. In hun toegankelijke recepten... lees verder

© Carrera Uitgevers

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Aubergine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!