Aubergine met misoglazuur
- 4 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Japans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 stevige aubergines
- voor de misoglazuur
- 100 g rietsuiker
- 2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels Oloroso sherry (of sake)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- 100 g lichte miso
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 theelepel geraspte knoflook
- ½ eetlepel sojasaus
Bereiden
Verhit de barbecue direct op 160 °C.
Meng in een pannetje op het fornuis of op de barbecue de ingrediënten voor de misoglazuur en verwarm tot de suiker volledig is opgelost.
Halveer de aubergines en snijd het vruchtvlees lichtjes in, maar snijd er niet doorheen. Kwast de gehalveerde aubergines in met het glazuur en gril ze in 10 minuten gaar. Draai iedere twee minuten de auberginehelften om, waarbij je ze telkens weer lichtjes insmeert.
Extra benodigd
Kwastje om in te smeren
Opmerking
Gerechten waar je miso in gebruikt krijgen instant meer oempf. Dat geldt voor de misoglazuur die we voor dit auberginerecept gebruiken ook. Het glazuur karamelliseert de aubergine bijna, maar geeft tegelijkertijd een waanzinnige umamismaak aan je groente. Een van mijn favoriete manieren om aubergine van de barbecue te eten.
Kookboek
Het recept 'Aubergine met misoglazuur' is afkomstig uit het kookboek...
BBQ-tijd
Susan Aretz
Wat Susan Aretz betreft is het hoog tijd dat ook een vrouw laat zien hoe lekker het is om te koken op de barbecue en dat er meer is dan de barbecue mythe van grote stoere mannen, rook en vuur. In haar 'BBQ-tijd' vind je dan ook een keur aan... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Mitchell van Voorbergen