Auberginefrieten met druivenmelasse
- 4 personen
- 30 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 grote aubergine, in de lengte in plakken van 1 cm en dan tot onregelmatige frieten gesneden
- 500 ml volle melk of notendrink
- 80 g fijne polenta
- 80 g maïzena
- plantaardige of zonnebloemolie, voor het bakken
- 50 ml druiven- of granaatappelmelasse
Bereiden
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1 cm en dan tot onregelmatige frieten. Doe de aubergine in een kom met de melk en leg er een bordje op, zodat de aubergine onder blijft staan. Zet opzij en laat minstens 45 minuten weken. Laat de aubergine uitlekken, gooi het bittere vocht weg en dep de aubergine droog met keukenpapier.
Vermeng in een grote kom de polenta, maïzena en wat zout en peper. Haal de aubergine erdoor tot alle stukjes er goed mee zijn bedekt.
Verhit 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de aubergine in 3-4 porties in de hete olie, tot de frieten rondom goudbruin zijn; voeg meer olie toe als de pan er droog uitziet. Schep de knapperige frieten er met een schuimspaan uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Sprenkel de druivenmelasse over de nog warme frieten en serveer ze meteen met papieren servetjes.
Opmerking
'Ik at voor het eerst aubergine op deze manier bij Morito, een van mijn favoriete tapasbars in Londen. Ze serveren dit gerecht met geklopte feta en dadelmelasse, een smaakcombinatie die erg goed werkt. Ik vind dat deze crispy auberginefrieten ook lekker zonder de kaas smaken, als onderdeel van een mezzemaal.' - Salma Hage
Kookboek
Het recept 'Auberginefrieten met druivenmelasse' is afkomstig uit het kookboek...
Mezze
Salma Hage
Salma Hage brengt in 'Mezze' de rijke smaken van het Midden-Oosten samen. Ze legt het principe van de mezze-tafel uit, en geeft recepten voor de heerlijkste salades, groenten, gebak, brood, dips, gevulde lekkernijen, drankjes en zoete gerechtjes... lees verder
© Spectrum