Auberginetaart met granaatappel en kruiden
- 4 personen
- 45 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Grieks
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 grote of 3 middelgrote aubergines
- 20 g amandelschaafsel
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1-2 groene chilipepers
- 3 eetlepels granaatappelmelasse
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 270 g vers bladerdeeg
- ½ granaatappel
- ½ bosje koriander
- ½ bosje munt
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 220 °C.
Snijd de uiteinden van de aubergines, verwijder met een dunschiller een paar reepjes van de schil en snijd het vruchtvlees in plakjes van 2,5 cm. Verhit een grote ovenbestendige koekenpan of ondiepe braadpan (circa 30 cm doorsnee) op matig vuur en rooster het amandelschaafsel in een paar minuten goudbruin. Haal uit de pan en zet apart. Voeg 3 eetlepels olijfolie toe aan de pan en bak de aubergineplakjes indien nodig in porties in 3 minuten per kant lichtbruin. Voeg indien nodig gaandeweg meer olie toe.
Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de chilipepers fijn. Klop de granaatappelmelasse met de rodewijnazijn, fijne kristalsuiker, knoflook en de helft van de chilipeper in een kleine kom. Leg de gebakken aubergine op een bord. Schenk het granaatappelmengsel in de pan, breng aan de kook en laat 2 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus ingekookt en kleverig is. Haal van het vuur en leg de plakjes aubergine terug in de pan. Rol het bladerdeeg uit zodat het iets groter is dan de pan, drapeer over de aubergine en duw de rand van het deeg voorzichtig naar de bodem van de pan. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg, zet de pan in de oven en bak 25 minuten, tot het deeg goudbruin is en het vocht langs de rand borrelt.
Haal intussen de granaatappelpitjes uit de granaatappel en hak de koriander- en muntblaadjes grof. Meng met de rest van de chilipeper en het geroosterde amandelschaafsel. Haal de taart uit de oven, laat 1 minuut rusten en keer voorzichtig om op een plank of schaal. Bestrooi met de granaatappelpitjes, koriander, munt en het amandelschaafsel, snijd in VG stukjes en serveer.
Opmerking
Aubergines hebben lange tijd niet de liefde en aandacht gekregen die ze in de keuken nodig hebben. Ik kreeg regelmatig taaie, rubberachtige, te kort gegaarde aubergines voorgezet (vaak in gevulde paprika en zeer middelmatige risotto met paddenstoelen). Dit was verwarrend voor mij, omdat ik bij ons thuis altijd heerlijke, zachte aubergines had gegeten. Mijn yiayia's wisten dat aubergines flink veel vet en een lange kooktijd nodig hebben. Voor veel mensen is aubergine nog steeds een intimiderende groente om thuis te bereiden. Wees niet bang. Met deze hartige tarte tatin bereik je heel eenvoudig de vlezige, fluweelzachte textuur die goede auberginegerechten zo aantrekkelijk maakt. De taart is vegan als je plantaardig deeg gebruikt. Er ontbreekt niets aan (al zou je er wat feta over kunnen strooien, maar dan is hij niet meer vegan) en hij vormt een geweldige blikvanger waarmee je indruk maakt op je gasten.
Kookboek
Het recept 'Auberginetaart met granaatappel en kruiden' is afkomstig uit het kookboek...
Grieks!
Georgina Hayden
De Griekse thuiskeuken van Georgina Hayden kenmerkt zich door eenvoudige maaltijden voor elke dag, die weinig inspanning kosten maar wel overheerlijk zijn: van traditionele gerechten tot specialiteiten, waarmee je je vrienden en familie... lees verder
© Good Cook