Bijna-tabouleh van rauwe bietjes, geitenkaas en citrusfruit
- 4 personen
- 10 min
- waardering 7,5
- Bijgerecht
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 6-8 jonge rauwe bietjes
- 1 gezouten oranjebloesemcitroen (te koop bij Marokkaanse winkels)
- 1 bosje peterselie
- ½ bosje oregano
- 1 sinaasappel
- 1 grapefruit
- stukje verse, kruimelige geitenkaas
- 150 ml fruitige olijfolie
Bereiden
Rasp de bietjes grof, liefst in een keukenmachine. Halveer de citroen, verwijder het zachte vruchtvlees en snijd de schil heel fijn. Snijd de peterselie en de blaadjes van de oregano fijn. Pel de sinaasappel en grapefruit, snijd de partjes tussen de vliesjes uit en snijd de partjes in kleine stukjes. Verkruimel de geitenkaas. Meng alle ingrediënten met de olijfolie en breng op smaak met zout.
Zelf gezouten citroenen
Maak zelf gezouten citroen met oranjebloesemwater: snijd 4 schoongeboende biologische citroenen kruislings in, maar niet door. Doe in iedere citroen een flinke eetlepel grof zeezout en vul een passende schone pot met de citroenen; ze moeten een beetje klem zitten. Bewaar koel en donker en voeg na een paar weken, als er wat vocht in de pot zit, een flinke scheut oranjebloesemwater toe. Laat nog een paar weken staan.
Opmerking
'Zittend op de grond, op kleurrijke kleden met uitzicht over ruige bergen en dalen vol geiten, waanden we ons bij geitenkaasboerderij Goats with the Wind in een waar paradijs. Amnon en Daliah maken zelf geitenkaas in Galilea. Bij een kaasplank met hun mooie harde geitenkazen serveerden ze heerlijk frisse gerechtjes. Deze salade is bijna-een-soort-tabouleh van biet en is geïnspireerd op deze onvergetelijke plek.' - Nadia Zerouali & Merijn Tol
Kookboek
Het recept 'Bijna-tabouleh van rauwe bietjes, geitenkaas en citrusfruit' is afkomstig uit het kookboek...
Bismilla Arabia
Nadia Zerouali & Merijn Tol
In 'Bismilla Arabia' proeven Nadia en Merijn in het Midden-Oosten de intrigerende smaken van het zuiden van Turkije, Palestina en Israël, in de Maghreb de verborgen... lees verder
© Kosmos Uitgevers